PRÓFÉCIA AZ ODAFORDULÓ SZÍVEKRŐL

Vessük össze az Illés eljöveteléről szóló próféciát az erre vonatkozó újszövetségi utalásokkal! Mal 4:5-6; Mt 11:14-15; 17:10; Mk 6:15; Lk 1:17

Malakiás napjaiban Isten üzent a népnek: „Térjetek hozzám, és én is hozzátok térek”. Gőgös válasz érkezett rá: „Miben térjünk meg” (Mal 3:7)? A szomorú próféta kijelentette, hogy ezután a nép már csak egy lehetőséget kap az ébredésre. Malakiás utalt a szíveket megfordító reformra, amit Illés kezdeményezett (1Kir 18:37). Az ő visszajövetelére vonatkoztatva mondta, hogy „az atyák szívét a fiakhoz fordítja, a fiak szívét pedig az atyákhoz” (Mal 4:6).

Kialakult egy zsidó hagyomány, amely szerint Illés személyesen jelenik meg, hogy hirdesse a Messiás eljövetelét (vö. Mt 17:10; Mk 6:15), az Újszövetség azonban Keresztelő Jánosra mutat a prófécia beteljesítőjeként (Mt 11:14-15; Lk 1:17).

Vajon mit fejez ki a „szíveket fordít” szókapcsolat?

Több lehetséges értelmezése van ezeknek az igéknek: Izrael népének Istennel való megbékélésére utal. Isten, az Atya (Ézs 63:16) már nem haragszik a gyerekeire (Mik 7:18-19), és hívja őket, hogy térjenek vissza hozzá (Ézs 44:22; Mal 3:7). Arra utal, hogy a szövetség megújításával a későbbi nemzedékeket a hűséges ősökhöz kapcsolja. Az ószövetségi próféták többször felszólították Isten népét a pátriárkák hitének követésére. Közvetlenül a szövetségi hűségtől függött, hogy a föld továbbra is áldásban részesült-e (5Móz 4:29-31). A családi kapcsolatok helyreállítására és megújítására utal. A szülő-gyerek kapcsolatokban az Isten iránti hűség nyilvánulhat meg. A szülői és a gyermeki kötelességek teljesítése itt is összefüggött azzal, hogy továbbra is birtokolhatták-e a földet és Isten áldásait (Péld 2:21).

Hol az összefüggés az Istenhez és a családunkhoz fűződő jó kapcsolatok között? Miért kell az egyiknek a másik előtt járnia?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2019. 2. negyedév

Életszakaszok a családban

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: