A KULTÚRA HATÁSA A CSALÁDRA

„Mert tudom róla, hogy megparancsolja az ő fiainak és az ő házanépének ő utána, hogy megőrizzék az Úrnak útját, igazságot és törvényt tévén, hogy beteljesítse az Úr Ábrahámon, amit szólott felőle” (1Móz 18:19).

A családok, még ha eltérő összetételűek is, a társadalom építőkövei. Így sok jellegzetes kulturális vonás kapcsolódik közvetlenül a családokhoz a különféle társadalmakban. Példának okáért, az egyik ősi kultúrában a férfi kötelessége volt megenni a halott szülei testét. Egy másikban a menyasszonyt megkérő férfitól elvárták, hogy hozományként egy rivális törzs tagjainak összezsugorított koponyáit hozza el a lány apjának. Még a mai időkben is nagyban eltérnek egymástól a gyerekekhez, az udvarláshoz, a házassághoz, a váláshoz, a szülőkhöz stb. kapcsolódó nézetek. Miközben a különböző kultúráknak közvetítjük az üzenetünket, meg kell tanulni úgy viszonyulni hozzájuk, hogy ne okozzunk fölösleges problémákat, de ne is tegyünk engedményeket a hitkérdések terén! Az otthonunkra gondolva pedig nagyon is figyelnünk kell arra, hogy milyen kulturális hatások befolyásolják a családunkat!

Hogyan hatott a kultúra a családi életre a következő példák szerint? Milyen elveket tanulhatunk meg ezekből az esetekből?

1Móz 16:1-3 

1Móz 35:1-4 

Ezsdrás 10. fejezet 

1Kir 11:1 

Egyikünk sem él burokban. Mindannyiunkra és a családunkra is hat az a kultúra, amiben élünk. Keresztényként felelősségünk, hogy tartsuk meg mindazt, ami összhangban áll a hitünkkel, ugyanakkor zárkózzunk el attól, ami ellentétes vele!

A mi kultúránkban mi az, ami segíti a családi életet és összhangban áll a Bibliával? Mi az, ami nem? Hogyan tudjuk a legjobban közvetíteni a hitünket a kultúránkban anélkül, hogy engedményeket tennénk a lényegi igazságokkal kapcsolatban?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: