KONFLIKTUS, BÁNTALMAZÁS, ERŐ ÉS IRÁNYÍTÁS

Időnként a megoldatlan konfliktusok és a harag miatt kifejezetten rosszá, ártalmassá, bántalmazóvá válhatnak a kapcsolatok. A bántalmazásnak különféle formái lehetnek – fizikai, szóbeli, érzelmi, pszichológiai, szexuális stb. Ezeknek minden megnyilvánulása ellentétes Isten országának központi elvével – az önzetlen szeretettel.

Milyen fontos tanításokat találunk Kol 3:19 és 1Jn 4:7-8 verseiben a kapcsolatokról?

„Ti férfiak, szeressétek a ti feleségeteket, és ne legyetek irántuk keserű kedvűek” (Kol 3:19). A „keserű” szó az eredeti görög nyelven arra utal, hogy valaki mérges a társára, állandóan fájdalmat okoz neki, ellenséges és gyűlölködő. Pál világosan kijelenti, hogy a házasfelek ne legyenek ellenségesek, kegyetlenek. Az érzelmi, nemi és fizikai erőszak egyaránt elfogadhatatlan viselkedés a keresztény férj, társ részéről. Ami viszont elfogadható, az a házastárs szeretete. Pál azt is egyértelművé teszi, hogy a szeretet türelmes és kedves, nem irigykedik, nem büszkélkedik, nem fuvalkodik fel, nem udvariatlan, nem keresi a maga hasznát, nem lehet könnyen felmérgesíteni, nem tartja nyilván a hibákat, nem örül a gonoszságnak, hanem együtt örül az igaz­sággal. A szeretet mindig védelmez, mindig bízik, mindig remél és mindig kitart. A szeretet egyik jellemzője sem nézi el vagy fogadja el a bántalmazást, annak egyik megnyilvánulási formáját sem.

Az az egészséges kapcsolat, amiben mindkét fél védve és biztonságban érzi magát, amiben egészséges módon kezelik a haragot, illetve amiben egymás szolgálata a norma. A bántalmazás áldozatai gyakran érzik magukat hibásnak, mintha ők is felelősek lennének a bántalmazójuk provokálása miatt, vagy talán azért, mert valamiért megérdemlik a büntetést. Valójában senki nem érdemli meg, hogy a másik bántsa, csak a bántalmazó felelős a saját választásaiért és tetteiért! A Biblia vigaszt és nem bűntudatot kínál a bántalmazás áldozatainak! Bizonyos helyzetekben, amikor már kezelhetetlenné válik a baj, külső segítséget kell kérni.

Szomorú, hogy egyes kultúrákban elnézik a nők bántalmazását! Miért nem szabad a keresztényeknek így viselkedni, attól függetlenül, hogy mit enged meg az adott kultúra?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2019. 2. negyedév

Életszakaszok a családban

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: