A HARAG SZEREPE A KONFLIKTUSOKBAN

Ki ne lett volna már mérges valaha? Az rosszabb, amikor a harag egy családtag ellen irányul. A düh mérgezővé válhat, általában nagy fájdalmat és szenvedést okoz a családban, ráadásul nem enged megbocsátani.

Olvassuk el Ef 4:26-27 és Préd 7:9 verseit! Hogyan értelmezhetjük a haragot egyrészt érzelemként, másrészt bűnként? Mi a kettő között a különbség?

Mit találunk Jak 1:19-20 szakaszában, amit minden esetre alkalmaznunk kell, de főként olyan családtagok esetében, akiknek a tettei, a hozzáállása és a szavai feldühítenek bennünket?

Ha valami felmérgesít, fordítsuk át pozitív dologgá, ahelyett, hogy hagynánk azt sötét fellegként ráborulni az életünkre! Imádkozzunk azokért, akik megsebeztek és megbántottak bennünket! Talán először nem lesz könnyű, de amikor elhatározzuk magunkat és kitartunk amellett, akkor a többiről Isten gondoskodni fog.

A méreg néha a családból ered, ahol felnőttünk. A dühös emberek többnyire dühös családokból származnak, ahonnan beléjük rögződött ez a magatartásforma, amit továbbvisznek a saját életükbe is, és idővel azt adják át a gyerekeiknek. Néha a méreg abból fakad, hogy bizonyos igényeiket nem tudják kielégíteni, vagy irigységből, mint Kain esetében, ami a testvére meggyilkolásához vezetett.

Lehet jó okunk a haragra, mégse használjuk ezt kifogásként arra, hogy ne engedjük el! Ne tagadjuk és ne is próbáljuk igazolni! Inkább kérjük Istent, hogy segítsen jól kezelni a helyzetet! Pál apostol fontos tanácsot fogalmaz meg: „Ne győzzön le téged a rossz, hanem te győzd le a jóval a rosszat” (Róm 12:21, RÚF).

Mindannyiunkat fel tud valami dühíteni, annyira, hogy még fájhat is. Bizonyos esetekben minket igazol a harag. A kérdés viszont az, mit tehetünk Isten ereje által, nehogy teljesen elkeserítsen minket és a körülöttünk élőket is?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: