KONFLIKTUSOK

Olvassuk el Mt 7:5 és Péld 19:11 verseit! Milyen két fontos elv segíthet elkerülni a konfliktusokat?

A példabeszédek könyvének írója bölcsen megfigyelte: „Mint aki árvizet szabadít el, olyan a háborúság kezdete; azért minekelőtte kihatna, hagyd el a versengést” (Péld 17:14). A már kialakult konfliktust nagyon nehéz megoldani. Róm 14:19 szerint két dologgal elkerülhető az összetűzés: ha törekszünk a békességre és olyasmivel foglalkozunk, ami egymás épülésére szolgál. Mennyivel fontosabbak ezek az elvek a családon belüli összhang érdekében!

Amikor elismerjük a felelősségünket egy konfliktusban, attól meglágyulhat a másik fél. Lépjünk egyet vissza és gondoljuk végig, hogy egyáltalán megéri-e a viszály! A példabeszédek könyve kijelenti: „Az embernek értelme hosszútűrővé teszi őt; és ékességére van néki elhallgatni a vétket” (Péld 19:11). Ugyanakkor gondoljuk végig, hogy három nap múlva ez a helyzet milyen változást hoz az életünkben! Vagy inkább, milyen hatása lesz majd öt vagy tíz év múlva? Hány házasságban okoztak például nehézséget olyan kérdések, amelyek mára már jelentéktelennek tűnnek?

Talán jobban tennénk, ha a másikkal, a házastársunkkal, a gyerekünkkel, a barátunkkal, a munkatársunkkal beszélve egyértelműen megfogalmaznánk, hogy mi a probléma, és annál a témánál maradnánk, nem hagynánk a vitát elharapózni. A vita gyakran még hevesebb lesz, a veszekedést kiváltó eset pedig elvész a mérges szavak között, amikor a felek múltbeli kérdéseket hoznak elő vagy régi sebeket tépnek fel (ez végzetes lehet, főleg a házasságban). A megbeszélést talán hasznosabb és kellemesebb úgy kezdeni, hogy megerősítjük a kapcsolatunkat. Adjuk a másik tudtára, hogy mennyire fontos nekünk ő és ez a kapcsolat! A pozitív érzések kifejezése után rátérhetünk a problémára. Közben vigyázzunk, hogy ne használjuk a „de” szócskát! Ha elmondunk valami jót és utána azt mondjuk: „de”, akkor ezzel lerontjuk mindazt, amit előtte felépítettünk. Az érzéseink kifejezése után hallgassuk meg a másik fél szempontját, reagáljunk rá, majd csak azután javasoljunk egy olyan megoldást, ami mindenkinek a legjobb lesz (Fil 2:4-5).

Gondoljunk vissza olyan konfliktusokra, amelyek most egyszerű butaságnak, jelentéktelennek tűnnek! Mit tanulhatunk meg azokból az esetekből, ami segíthet megelőzni, legalábbis nekünk, hogy hasonló dolog történjen?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: