SZERETETTELJES ISMERET

Az Énekek énekében sokan a „visszatérés az Édenbe” témát fedezik fel. Bár az itt bemutatott pár nem az első férfi és nő, a vers mégis a legelső kertet idézi fel gondolatainkban. Istennek az volt a terve, hogy „egy testté” legyenek (1Móz 2:24-25). Ez a kép mindenhol megjelenik a könyvben, finom metaforákkal és jelképekkel.

Hogyan mutatja be az Énekek éneke a kölcsönös elköteleződést a házaspár intimitásában? Én 4:7–5:1 Mennyiben tekinthető hasonlónak, amit Pál ír 1Kor 7:3-5 szakaszában?

Salamon így hívja a lányt: „Jöjj hozzám” (Én 4:8, RÚF). A menyasszonya válaszol. Később a lány hívja őt: „Jöjjön el kertjébe szerelmesem” (Én 4:16, RÚF). Erre ő felel (Én 5:1). A Szentírás itt azt tanítja, hogy nincs helye semmiféle kényszerítésnek vagy manipulációnak ebben az intim helyzetben. Mindkét fél szabadon és szeretettel lép a kapcsolatba. „Az én kertem” „az ő” kertje.

„Salamon” és „Szulamit” neve egyaránt a héber shalom, „béke” vagy „teljesség” szóból ered. Közös a két félben a másik iránti csodálat (Én 4:1-5; 5:10-16). Kapcsolatuk kiegyensúlyozottságát még a páros sorok és versek költői stílusa is érzékelteti. A szövetség megfogalmazásában – „Az én szerelmesem az enyém, és én az övé” (Én 2:16) – szintén az édeni nyelvezet vissz­hangzik: „Ez már csontomból való csont, és testemből való test” (1Móz 2:23).

Hogyan gazdagítja az Istennel való kapcsolatunkról alkotott képet az, hogy a házasság egységét a szöveg így fejezi ki: „ismeri”? 1Móz 4:1, 25; 1Sám 1:19; Lk 1:34; Jn 17:3; 1Kor 8:3

A Biblia az ismeri szót alkalmazza a férj és feleség egységére. Ebben a szeretetteljes „ismeretben” a lényük legrejtettebb mélységeit adják a másiknak. Nemcsak két test, hanem két szív is „egy testté” lesz. Az ismeret az ember és Isten kapcsolatára is vonatkozik. A nyitott szemmel járó keresztény számára a házasság egyedi és gyengéd ismerete, annak közösségével, az egymás iránti odaszentelődéssel és a határtalan örömmel együtt nagyszerű betekintést enged a legnagyobb és legszentebb rejtélybe, Krisztus és egyháza egységbe.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2019. 2. negyedév

Életszakaszok a családban

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: