A SZERETET FAJTÁI A SZERELMI ÉNEKBEN

A szeretet mely oldalait vonultatja fel az Énekek éneke? Én 1:2, 13; 2:10-13, 16; 3:11; 4:1-7; 5:16; 6:6; 7:1-9; 8:6-7

A feleség kijelenti, hogy „ez az én barátom” (Én 5:16). A „barát” szó a szexuális partnerség felhangja nélkül társaságot és barátságot fejez ki. Boldog az a férj vagy feleség, aki számára a házastársa kedves barátja is.

A költeményben a meghitt bókok és a szeretetteljes gesztusok mutatják, hogy milyen erős vonzalmat, fizikai és érzelmi örömöt talál egymásban a férfi és a nő. A romantikus szerelem természetes intimitása a Teremtő ajándéka, ami elősegíti, hogy a társak közel kerüljenek egymáshoz a házasságban. Miközben a felek nyitottak az isteni szeretet munkája iránt, a szeretetük „kifinomul, megtisztul, felemelkedik és nemessé válik” (Ellen G. White: Boldog otthon. Budapest, 1998, Advent Kiadó, 87. o.).

Ezek a versek egyben a szerelem legfennköltebb gondolatait is közvetítik. Az igaz szerelem ugyanakkor nem természetesen árad az emberi szívből, a Szentlélek ajándéka (Róm 5:5), maradandó egységbe kovácsolja össze a férjet és a feleséget. A szülő-gyerek kapcsolatban az elkötelezett szeretetre van különösen nagy szükség, hogy a fiatalokban kialakuljon a bizalom érzése. Odaadó szeretet köti össze a hívőket Krisztus testében. Az Énekek éneke arra szólít fel bennünket, hogy a szerelem cselekvő ereje hassa át a kapcsolatunkat a házastársunkkal.

Hogyan tükrözi a maga módján ez a fajta intimitás azt a bensőséges kapcsolatot, ami Isten és közöttünk van? Milyen párhuzamokat találunk benne (például az időtöltés, önmagunk teljes odaadása stb. tekintetében)? Még milyen párhuzamot fedezhetünk fel?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2019. 2. negyedév

Életszakaszok a családban

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: