FENYÍTÉS SZERETETTEL

A példabeszédek könyve tanítása szerint mi a jelentősége a gyerekek fegyelmezésének és fenyítésének? Péld 10:17; 23:13-14; 29:1, 15

A szülők időnként fegyelmezik a gyerekeiket, hogy megtanítsák őket arra, mi a társadalmilag elfogadhatatlan viselkedés, büntetik az engedetlenséget és kifejezik a nemtetszésüket, amikor szégyenbe hozzák őket. Viszont mi volt Isten célja a fenyítéssel családja fiatal tagjait illetően? A példabeszédek könyve a reményteli jövő kontextusába helyezi a fegyelmezést (Péld 19:18). Az istenfélő szülők tudják, hogy gyerekeik természete bűnös, amin egyedül egy erő segíthet: Krisztusé (lásd Ellen G. White: Előtted az élet – Nevelés. Budapest, 1992, Advent Kiadó, 26. o.). A keresztény nevelés, fegyelmezés célja, hogy a gyereket Istenhez vezessük.

A gyenge növény megtámasztása. Krisztus által a fegyelmezés alatt nem a büntetést vagy a hatalom fitogtatását értjük, hanem a javító célzatú nevelést. Istennek az a terve, hogy a szerető szülők – ismerve a bűn erejét – Krisztushoz vezessék a gyerekeik lépteit. A gondoskodó szülők kedvesen és határozottan nevelnek, a gyerekeket már a legkorábbi éveikben vezetik és időnként visszafogják (ahogy a kertész is megtámasztja az újonnan elültetett fát), amíg kialakul az önuralmuk és a fiatalok maguk is elkezdenek bízni Istenben, együttműködnek az Úr megváltási, fejlődésre vonatkozó tervével.

Milyen üzenetet találnak a szülők Péld 13:24 és 23:13-14 verseiben?

A gyerekek nevelésével összefüggésben csak kevés bibliaszöveg van, ami említi a „vesszőt” (héberül shebet). A keresztény gyereknevelési irodalomban népszerű gondolat, hogy olyan legyen a vessző használata, mint a mennyei Pásztoré, aki azzal tereli a nyájat (Zsolt 23:4). Másutt a Szentírás a türelmes tanításra, a következetes példaadásra, a jó kommunikációra és a szoros kapcsolatra mutat, amelyek által változás idézhető elő a gyerekekben (5Móz 11:18-19). Különösen fontos, hogy a gyerek érezze a szülei szeretetét, mert a fegyelmezéssel így érhető el jó, nevelő, jobbító hatás (Péld 13:24).

Hogyan hozhatják rendbe a szülők a dolgokat a gyerekeikkel, ha a fegyelmezés nem érte el a kívánt célt, mert túl kemény vagy félreérthető volt?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: