A MEGFELELŐ NŐT SZERETNI

Soroljuk fel Péld 5:3-14 leírása alapján, hogy milyen bajok, következmények származnak a házasság előtti vagy azon kívüli nemi életből!

Az istenfélő ember, ha még nem házas, a házasságig vár a legbensőségesebb érzéseivel, az intimitással, illetve ha házas, abban éli meg mindazt. A példabeszédek könyve kifejezetten a férfiakat szólítja meg, de ugyanaz vonatkozik a nőkre is, amint az Énekek éneke (vö. Én 4:12-15) is kifejezi. A tiltott szerelem erőteljes vonzását kell mérlegre tenni ennek a bűnnek a rettenetes következményeivel szemben. Az alkalmi szexuális kapcsolatból hiányzik az elköteleződés, ezért nem üti meg a valódi intimitás mércéjét, az anyagi, testi és érzelmi erők elpazarolását jelenti. A legfontosabb pedig az, hogy számot kell adnunk Istennek az életünk során meghozott döntésekről.

A házassággal kizárólagos előjogként jár a szexuális intimitás mint az Istentől kapott egyik legnagyobb ajándék (Mt 19:5; 1Kor 7:3-4; Zsid 13:4). A példabeszédek könyve az öntözés képét, a víz bőségét használja annak az élvezetnek és megelégedettségnek kedves jelképeként, amit a házaspároknak együtt kell szerelmükben megtalálniuk. Ez áll szemben a hűtlenség következményével, amit a pusztaság szimbolizál. Az „ifjúságod felesége” (Péld 5:18) kifejezés arra utal, hogy a pár elkötelezettsége megmarad még akkor is, amikor idősebbek lesznek. A férjet továbbra is magával ragadja a felesége bája (gyönyörködik benne [Péld 5:19]).

A bűnbeesés utáni állapotban a nemi ösztönök elcsábíthatják az embert a szexualitásra vonatkozó isteni tervtől. Isten viszont az értelem és a választás erejét is megadta az emberiségnek. Az ilyen kísértések mindent elsöprővé válhatnak, ha az ember nem áll folyamatosan ellen. Aki szilárdan elkötelezi magát az Isten terve szerinti házasélet mellett, elejét veheti annak, hogy tiltott kapcsolatba bonyolódjon. Nemcsak tisztességes dolog azt választani, hogy egész életünkben hűségesen ragaszkodunk a nemi élet isteni mintájához, hanem annak már önmagában is bőséges jutalma van.

Mit tanácsolnánk annak, akiről tudjuk, hogy olyan szexuális kísértések támadják, amelyek tönkretehetik a házasságát?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: