TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA:

„Énók a tevékeny munkás élete során állhatatosan megtartotta az Istennel való közösségét. Minél nagyobbak és súlyosabbak voltak a feladatai, annál állandóbban és buzgóbban imádkozott. Időnként kivonta magát a társadalmi élet bizonyos szakaszaiból. Miután egy darabig az emberek között volt, hogy irány-, illetve példamutatással a javukat szolgálja, visszavonult egy kis időt egyedül tölteni. Arra a tudásra éhezett és szomjazott, amit egyedül Isten adhat. Énók egyre jobban tükrözte az isteni képet, mert ápolta a közösséget Istennel. Az arca ragyogott a szent világosságtól, ami Jézusról is sugárzott. Az Istennel való találkozásai után még a hitetlenek is csodálták a menny hatását, ami tekintetéből áradt” (Ellen G. White: Gospel Workers. 52. o.). Énók története valóban bátorító azok számára, akik időszakonként visszavonulnak, hogy magányosan éljenek. Sokan vannak, akik úgy szenvednek a magánytól, hogy ezt nem ők választották. Nem akarnak egyedül lenni. Valóban lehet örömteli közösségünk az Úrral, aki mindenütt jelen van, időnként azonban vágyunk az emberi közösségre és társaságra. Milyen fontos, hogy gyülekezetként törődjünk azokkal, akik talán minden szombaton mellettünk ülnek, miközben a magány rettenetes időszakát élik meg! Ha pedig mi vagyunk ilyen helyzetben, keressünk egy megbízható személyt a gyülekezetben (vagy máshol) és beszéljünk az érzéseinkről! Többnyire nem állapítható meg a másikról ránézésre, hogy min megy át. Könnyű álarc mögé bújni.

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1) Hogyan lehet a gyülekezet még érzékenyebb a sorok közt ülő magányos emberek szükségletei iránt?

2) „Nem hogy az én szűkölködésemre nézve szólnék; mert én megtanultam, hogy azokban, amelyekben vagyok, megelégedett legyek” (Fil 4:11). Olvassuk el Pál szavainak tágabb szövegkörnyezetét! Hogyan vonatkoztathatjuk ezt magunkra? Ugyanakkor miért legyünk nagyon körültekintőek, amikor olyasvalakinek idézzük ezt a szakaszt, aki valóban fájdalmas helyzetben van?

3) Beszéljünk arról a csoportban, hogy mikor éreztük igazán magányosnak magunkat! Mi segített? Mi fájt? Mit tanultunk meg, ami segíthet másoknak?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: