TÁRSAS LÉT

Olvassuk el Préd 4:9-12 szakaszát! Mi az alapgondolat? Milyen általános életelvet fogalmaz meg itt az Ige?

Csak kevesen érzik magukat igazán jól egyedül. Még akkor is, ha magányos farkasként szeretnénk egyedül lenni, előbb vagy utóbb nemcsak kívánkozunk a társaság után, hanem kérjük is, főként a szükség idején. Isten valóban a társas létre, közösségre teremtett bennünket. Milyen szerencsések, akiknek közeli családtagjaik nyugalmat és támogatást nyújtanak, kiváltképp, amikor szükség van rá! Sajnos vannak a gyülekezetben, a munkahelyünkön, a lakóhelyünkön olyanok, akiknek nincs kihez fordulni, nemcsak amikor szükségük lenne rá, hanem ha csak beszélgetni szeretnének a nap végén. Bármikor ránk törhet a magány érzése. Egy egyedülálló férfi fogalmazta meg: „Számomra a vasárnap a legnehezebb nap. Hét közben a munkahelyemen emberek vesznek körül. Szombaton a gyülekezetben is találkozom emberekkel, de vasárnap teljesen egyedül vagyok.”

Milyen elveket tanulhatunk a következő szakaszokból, főként a magány idejére? Jn 16:32-33; Fil 4:11-13

Keresztényként nem csupán tudunk Isten létéről, hanem közösségben is lehetünk vele. Valódi megnyugvást találhatunk a közelségében. Isten az Édenben közel volt Ádámhoz, mégis kijelentette: „Nem jó az embernek egyedül lenni” (1Móz 2:18). Tudta, hogy Ádámnak szüksége volt emberi társaságra, már akkor is, amikor töretlen kapcsolatban állt Istennel, a bűntől meg nem rontott világban. Nekünk tehát mennyivel inkább szükségünk van a társaságra! Persze nehogy azt higgyük, hogy az ember nem lehet magányos, ha sok ember veszi körül! A legmagányosabb emberek a nagyvárosokban élnek, ahol gyakran találkoznak másokkal. Idegennek érezhetjük magunkat, hiányozhat a közösség akkor is, ha sokan tolonganak körülöttünk.

Nem mindig könnyű eldönteni, ki érzi magát egyedül, idegennek vagy csak szomorúnak, és beszélgetni szeretne. Hogyan lehetnénk érzékenyebbek erre, tudatosan segítve az ilyen helyzetben lévőket?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2019. 2. negyedév

Életszakaszok a családban

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: