AZ ÚJ JERUZSÁLEM

János bemutatja az új föld fővárosát, az Új Jeruzsálemet. Az Új Jeruzsálem valós hely, amelyben valódi emberek laknak, mégis minden földi leíráson túlmutat a város és benne az élet (lásd 1Kor 2:9).

Olvassuk el Jel 21:9-21 szakaszát! Milyen külső jellegzetességei lesznek az Új Jeruzsálemnek?

Az Ige úgy utal az Új Jeruzsálemre, mint a menyasszonyra, a Bárány feleségére. Az Új Jeruzsálem az a hely, amit Krisztus készít a népének (Jn 14:1-3). Magas fal veszi körül, amin tizenkét kapu van – mind a négy oldalon három-három kapu áll, bármelyik oldalról be lehet lépni. Ez a jellemző a város univerzális méretére utal. Ott bárki, korlátozás nélkül járulhat Isten elé.

A leírás szerint a város tökéletes kockaformájú lesz. A hosszúsága, szélessége és magassága egyaránt tizenkétezer futam vagy stadion. A kockának tizenkét éle van, tehát a város mérete összesen száznegyvennégyezer stadion, ami a száznegyvennégyezerre utal, akik Jézus második adventjekor átváltoznak, anélkül, hogy meghalnának. Az ószövetségi templomban a szentek szentje tökéletes kocka alakú volt (1Kir 6:20). Tehát az Új Jeruzsálem lesz Isten tiszteletének központja.

Olvassuk el Jel 21:21-22:5 verseit! A város mely jellemzői idézik az Éden kertjét? Mi a jelentősége az ígéretnek, hogy nem lesz ott semmi elátkozott (Jel 22:3)?

Az Új Jeruzsálem legfőbb sajátossága az élet folyója lesz, ami Isten trónjától ered (lásd 1Móz 2:10). Isten népe Babilon folyóvizénél fogolyként vágyakozott Jeruzsálem után (Zsoltár 137.), az Új Jeruzsálemben azonban Isten vándor népe otthonra lel az élet folyójánál.

A folyó mindkét oldalán áll az élet fája, aminek levelei „a népek gyógyítására szolgálnak” (Jel 22:2). Ez a gyógyítás nem betegség miatt szükséges, hiszen az új földön nem lesz betegség. Azokra a sebekre ad gyógyulást, amelyeket a történelem során az embereket szétszakító gátak okoztak. A megváltottak minden korból és népből már Isten egységes családjához tartoznak.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: