BABILON ÍTÉLETE

Olvassuk el Jel 17:12-15 szakaszát Jel 16:14-16 mellett! Mit tudhatunk meg ezekből a versekből a „tíz királyról”?

Különféle magyarázatok születtek már a tíz királlyal kapcsolatban. A jelenések könyve azonban nem árulja el, hogy kik is ők. Csak azt szűrhetjük le a szövegből, hogy nem sokkal a vég előtt lesz egy rövidéletű politikai konföderáció, ami a paráznát támogatja. A számuk azt jelzi, hogy a világi hatalmak szoros szövetségre lépnek a fenevaddal.

Jel 17:13-14 Armageddon csatáját ismétli el dióhéjban – amiről Jel 16:12-16 szakaszában olvastunk. A csodatévő démoni erők, a sárkány, a tengerből feljövő fenevad és a hamis próféta által feltüzelt, világszéles politikai konföderáció hadat indít a Bárány ellen. Más szóval az armageddoni csata nem egy katonai ütközet lesz a Közel-Keleten, hanem a második advent végső harca, amit Sátán és szövetségesei vívnak Krisztus és angyali seregei ellen.

Olvassuk el Jel 17:16-18 verseit! Jel 16:2-12 értelmében miért változik meg a tíz király kapcsolata Babilonnal? Ki áll a Babilonnal történtek mögött?

A tíz szarv, Európa megosztott államainak egymás után következő erői, gyűlölettel telve hirtelen a parázna Babilon (a pápaság végidei formája) ellen fordulnak, kifosztják és lemeztelenítik. Szimbolikus értelemben megeszik a húsát és tűzzel égetik meg. A parázna Babilon sorsáról János ahhoz hasonló kifejezésekkel ír, amit Isten a hűtlen Jeruzsálemre következőkről mondott (Jer 4:30). Ha egy pap lánya parázna lett, tűzhalál volt a büntetése (3Móz 21:9). A megtévesztett politikai hatalmak kiábrándulnak, mivel Babilon képtelen őket megvédeni a csapásoktól. Becsapva érzik magukat és haragjukban rátámadnak. Teljes isteni ítélet szakad a végidei hitehagyó vallási rendszerre és mindazokra, akik csatlakoznak hozzá.

A végidei eseményekkel kapcsolatban még sok kérdésre nincs válasz, ami most összezavarhat bennünket. Milyen ígéretet kapunk Jel 17:14 versében? Mit jelentsen ez az ígéret nekünk?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2019. 1. negyedév

A jelenések könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: