AZ ELSŐ ANGYAL ÜZENETE, 2. RÉSZ

A jelenések könyve megmutatja, hogy a föld történetének utolsó válságában a központi kérdés Isten tisztelete és a neki való engedelmesség, ami a parancsolatai megtartásában mutatkozik meg (Jel 14:12). A világon az embereknek két csoportja lesz: akik félik és imádják Istent, illetve akik félik és imádják a fenevadat.

Nézzük át a Tízparancsolat első négy elemét (2Móz 20:2-11)! Ezután menjünk végig A jelenések könyve 13. fejezetén! A végső válságban Sátán támadást indít a Tízparancsolat első négy parancsolata ellen. Hogyan mutat erre az, hogy a fenevad imádatot követel magának (Jel 13:7-8), felállítják a fenevad képét, aminek az imádatát megkövetelik (Jel 13:14-15), káromolják Istent és a nevét (Jel 13:5-6), illetve a fenevad bélyegének a felvételét erőltetik (Jel 13:16-17)?

Az első négy parancsolatban az Isten tisztelete a központi gondolat. A jelenések könyve megmutatja, hogy a végső krízisben ezek a parancsolatok lesznek az Isten iránti hűség mércéi. A Krisztus és Sátán közötti utolsó küzdelem az istentisztelet és az első négy parancsolat körül fog forogni.

A végső válságban az első angyal üzenetének második felszólítása hangsúlyozza a kulcskérdést. A Tízparancsolat negyedik elemére (2Móz 20:11) tett utalás hív, hogy „imádjátok azt, aki teremtette a mennyet és a földet, és a tengert és a vizek forrásait” (Jel 14:7). Ez mutatja, hogy a Teremtő Isten imádatára való felszólítás a szombatünneplésre kér. A szombati nyugalom és istentisztelet az Istennel való kapcsolatunk különleges jele (2Móz 31:13; Ez 20:12). Az első angyal üzenete felhívás a Teremtő imádatára.

„Míg a negyedik parancsolat megtagadása és a hamis szombat megtartása, amit az állam törvénye megkíván, egyenlő az istenellenes hatalomnak tett hűségesküvel, addig az igazi szombat megtartása, ahogy az Isten törvénye megszabja, a Teremtő iránti hűség bizonyítéka. Míg az egyik csoport a földi hatalmaknak való engedelmesség jelét elfogadva a fenevad bélyegét veszi fel, a másik a menny tekintélyéhez való hűség jelét választva, megkapja Isten pecsétjét” (Ellen G. White: A nagy küzdelem. Budapest, 2010, Advent Kiadó, 518-519. o.).

Hogyan kapcsolódik egymáshoz a teremtésben és a megváltásban való hit? Miért olyan fontos megpihenni szombaton, mint ahogyan Isten is tette?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2019. 1. negyedév

A jelenések könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: