AZ ELSŐ ANGYAL ÜZENETE, 1. RÉSZ

Olvassuk el Jel 14:7 versét Préd 12:15-16 versével együtt! Mit jelent „félni Istent”? Hogyan kapcsolódik az Isten félelme az evangéliumhoz? Mi köze van az evangéliumnak Isten parancsolatai megtartásához? (Lásd még Róm 7:7-13!) Mi a kapcsolat Isten félelme és a dicsőítése között?

Az „örökkévaló evangélium” összefüggésében hangzik el a felhívás, hogy „Féljétek az Istent, és néki adjatok dicsőséget” (Jel 14:7). Ha felismerjük, hogy mit tett Krisztus az üdvösségünkért, akkor engedünk a felhívásnak.

A Bibliában szoros a kapcsolat Isten félelme és dicsőítése között (Zsolt 22:23; Jel 15:4). Együttesen mutatják be, hogy mi a helyes viszonyulás Istenhez (Jób 1:8): az engedelmesség.

Isten félelme nem azt jelenti, hogy tartunk tőle, hanem komolyan vesszük Őt és megadjuk neki a jogos helyet az életünkben. Az Úr végidei népe féli Őt (lásd Jel 11:18; 19:5). Isten arra vágyik, hogy a népe szeresse (5Móz 5:29; Préd 12:15) és a jelleme tükröződjön rajtuk (1Móz 22:12).

Azért fontos, hogy a nép dicsőítse Istent, mert „eljött az Ő ítéletének órája” (Jel 14:7). Itt az advent előtti, vizsgálati ítéletről van szó, amire Krisztus visszajövetele előtt kerül sor. A célja, hogy megmutassa, valóban Istent szolgáljuk-e vagy sem (a választásunk a tetteinkből tűnik ki). Ennek az ítéletnek a végén minden ember sorsa eldől (Jel 22:11), Jézus pedig eljön, hogy átadja jutalmát minden embernek a cselekedete szerint (Jel 22:12).

A jelenések könyve 14. fejezetében az ítélet az evangélium része. Jó hír azok számára, akik őszinte kapcsolatot ápolnak Istennel, nekik igazolást, üdvösséget, szabadságot és örök életet jelent. Az engedetlenek számára viszont rossz hír, ha nem térnek meg és nem fordulnak Istenhez, elfogadva végidei üzenetét az ítélet órájában. Isten nem szeretné, hogy bárki is elvesszen, hanem mindenkit megtérésre akar vezetni (2Pt 3:9).

Hogyan állhatnánk meg egyedül az ítéletben? Milyen döntés születne rólunk? A válaszunk alapján mennyire szükséges számunkra az evangélium? Miért függ ez olyan szorosan össze az ítélettel az első angyal üzenetében?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2019. 1. negyedév

A jelenések könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: