A FÖLDBŐL FELJÖVŐ FENEVAD

A jelenések könyve 13. fejezetének első fele a római katolikus hatalom aktivitását mutatja be a prófétai ezerkétszázhatvan nap/év korszakában. Ez a vallási-politikai rendszer a francia forradalom eseményei során halálos sebet kapott, ami azonban begyógyul, újból életre kel a rendszer. A fejezet második fele azt írja le, pontosan hogyan gyógyul be a fenevad halálos sebe.

Olvassuk el Jel 13:11 versét! Mi jellemzi a második fenevadat?

János egy másik fenevad felemelkedését is megfigyeli. Az elsőtől eltérően ez a földből jön elő. A második az előző fenevadéhoz hasonló befolyással bíró világhatalom. Viszont a tengerből feljövő fenevaddal ellentétben, aminek félelmetes a megjelenése, a földből feljövő fenevad ártalmatlannak tűnik, legalábbis először. „…két szarva volt, mint a Báránynak” (Jel 13:11, RÚF). A bárány Krisztus szimbóluma. A végidei hatalom tehát Krisztushoz hasonlónak tűnik. Ez a hatalom azon a területen nő fel, amely védelmet nyújtott az Isten igaz egyházát szimbolizáló asszonynak az árvíz elől, amit a sárkány üldözése jelentett az ezerkétszázhatvan prófétai nap/év végén (Jel 12:14-16). Nyilvánvaló, hogy új szereplőként tűnik fel, mivel azután emelkedik fel világi hatalomként, hogy a tengerből feljövő fenevad halálos sebet kapott a francia forradalom eseményei során. Ez azt jelenti, hogy kifejezetten végidei tényező. „Az Újvilágban melyik nemzet emelkedett 1798-ban – az erősség és nagyság ígéretével – hatalomra, amely magára vonta a világ figyelmét? A szimbólumok alkalmazhatóságához nem fér kétség. Egyetlen nemzet, csakis egy elégíti ki e prófécia meghatározásait. A szimbólumok félreérthetetlenül az Amerikai Egyesült Államokra mutatnak” (Ellen G. White: A nagy küzdelem. Budapest, 2013, Advent Kiadó, 379. o.). Jel 13:11 viszont rámutat, hogy a többségében protestáns Amerika végül úgy kezd szólni, mint a sárkány, mint maga az ördög, és a Római Birodaloméhoz hasonló, világszéles befolyással bír. Ennek a végidei hatalomnak kulcsfontosságú szerepe lesz abban, hogy rávegye a világot a halálos sebet kapott, első fenevad imádására. Más szóval az Amerikai Egyesült Államok egykor védelmet és menedéket nyújtott az egyháznak, ám a végidei eseményekben egy bizonyos ponttól kezdve az üldöző szerepében tűnik fel.

Amikor az Egyesült Államokat először azonosították Jelenések 13. fejezetének második fenevadával, még korántsem volt akkora ereje és befolyása, mint most. Hogyan támasztja ez is alá, hogy valóban az Egyesült Államok az ebben a próféciában bemutatott hatalom?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2019. 1. negyedév

A jelenések könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: