A HATODIK PECSÉT FELNYITÁSA

Az ötödik pecsétben azt látjuk, hogy az ellenséges világban Isten népe igaz­ságtalanságoktól szenved és az Úr közbelépéséért kiált. Eljött az ideje, hogy Isten közbelépjen és válaszoljon népe imáira.

Olvassuk el Jel 6:12-14 szakaszát Mt 24:29-30 és 2Thessz 1:7-10 mellett! Mit jelent itt ki Isten?

A hatodik pecsét három utolsó jele az volt, amit Mt 24:29-30 verseiben Jézus előre megmondott, ezeknek a második advent előhírnökeiként, a nagy nyomorúság idejének a vége felé kellett bekövetkezniük (Jel 7:14), 1798-ban. Máté 24. fejezetének próféciájához hasonlóan a napot, a holdat, a „csillagokat” (meteorokat) és az eget itt szó szerint kell értelmezni. A „mint” és a „miképpen” szavak egy tényleges dolog vagy esemény képét vázolják fel: a nap olyan fekete lesz, mint a szőrzsák, a hold pedig vérré válik, a csillagok a földre hullnak, amint a fügefa lehullajtja túlérett gyümölcseit. A nyugati világ keresztényei Jézus szavainak a teljesedését látják az egymás után következő jelekben: az 1755-ös lisszaboni földrengésben, 1780. május 19-e sötét napjában, amit New York állam keleti és Új-Anglia déli részén tapasztaltak, valamint 1833. november 13-án az Atlanti-óceán fölötti látványos csillaghullásban. Jel 6:12-14 próféciájának a teljesedése ébredési hullámokat váltott ki, az emberek arra gondoltak, hogy közeleg Krisztus visszajövetele.

Olvassuk el Jel 6:15-17 szakaszát! Olvassuk még el Ézs 2:19, Hós 10:8 és Lk 23:30 verseit! Ezek a jelenetek a legkülönbözőbb embereket mutatják be, akik Krisztus eljövetelekor pánikba esve próbálnak elbújni a hatalmas felfordulásban. A sziklákat és a hegyeket kérik, hogy essenek rájuk és rejtsék el őket „a királyi trónon ülő arca elől, és a Bárány haragja elől” (Jel 6:16, RÚF). Akkor jön el az igazságosztás ideje, amikor Krisztus visszatér, hogy „megdicsőüljön szentjei között” (2Thessz 1:10, RÚF). A gonoszok végzetét Jel 19:17-21 szakasza írja le.

A jelenet a rémült gonoszok által feltett költői kérdéssel zárul: „Mert eljött az Ő haragjának ama nagy napja; és ki állhat meg” (Jel 6:17; lásd még Náh 1:6; Mal 3:2)? Jel 7:4 verse ad választ erre a kérdésre – Isten elpecsételt népe állhat meg azon a napon.

„De kicsoda szenvedheti el az Ő eljövetelének napját” (Mal 3:2)? Hogyan felelnénk erre a kérdésre? Milyen bibliai okkal igazolhatjuk válaszunkat? Beszéljünk erről a csoportban szombaton!


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: