KRISZTUS ÜZENETE SZÁRDISZNAK

Szárdisz történelme dicsőséges volt, a római korszak idejére viszont a város már elveszítette tekintélyét. Még ugyan nagy gazdagságnak örvendett, de dicsősége inkább a történelmi múltban gyökerezett, mint a jelenkor valóságában. Az ősi várost egy meredek hegyre építették, ezért szinte bevehetetlen volt. Polgárai olyan biztonságban érezték magukat, hogy nem őrizték igazán a várfalakat.

Olvassuk el Jel 3:1-6 verseit Mt 24:42-44 és 1Thessz 5:1-8 szakaszai mellett! Lelkiállapotuk gyógyszereként milyen három dologra szólítja Jézus a szárdiszi keresztényeket? Azt mondja nekik, hogy „Vigyázz”. Hogyan illeszkedik ez a figyelmeztetés a város történelméhez?

A szárdiszi keresztények közül Jézus csak keveseket ismer el hűségesnek, lelki értelemben a többségük halott. Nem vádolja a gyülekezetet nyílt bűnnel vagy hitehagyással (mint ahogyan a pergamoniakat és thiatiraiakat sem), de kifejezi, hogy lelki letargiában szenvednek.

A szárdiszi gyülekezetnek szóló üzenet prófétai értelemben nagyjából 1565 és 1740 között, a reformáció utáni kor protestánsainak lelki helyzetére alkalmazható, amikor az egyház élettelen formalizmusba és lelki önteltségbe süppedt. A racionalizmus és az elvilágiasodás áramlatainak a hatására az evangélium üdvözítő kegyelme és a Krisztus iránti elköteleződés helyett inkább a tantételek száraz, filozófiai érveire tették a hangsúlyt. Bár az egyház ebben a korszakban élőnek tűnt, lelki értelemben halott volt.

A levél minden keresztény nemzedékre alkalmazható. Némelyek folyton dicsőséges kifejezésekkel hangoztatják múltbeli hűségüket Krisztus iránt, ám nem sokat tudnak mondani Krisztussal való tapasztalataikról a jelenben. A vallásuk névleges, hiányzik belőle az őszinte, szívbéli hit és a komoly elköteleződés az evangélium iránt.

Miért mondható el a hit általi megigazulás nagy igazságának fényében, hogy a cselekedeteinket Isten nem találta „teljeseknek”? Mit jelent ez, és hogy tehetjük „teljessé” a tetteinket előtte? Lásd Mt 5:44-48!


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2019. 1. negyedév

A jelenések könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: