Jézus üzenete a hét gyülekezetnek

SZOMBAT DÉLUTÁN

E HETI TANULMÁNYUNK: Ézsaiás 61:10; Jelenések 2:8-29; 3:1-22

„Aki győz, megadom annak, hogy az én királyiszékembe üljön velem, amint én is győztem és ültem az én Atyámmal az ő királyiszékében” (Jel 3:21).

János által Jézus levelet küldött a népének Patmoszról, amiben hét üzenet áll. Az üzenetek a korabeli ázsiai gyülekezeteknek szóltak, a szimbólumai ugyanakkor prófétai képet festenek az egyház állapotáról a történelem korszakain át.

A levelek összevetéséből kitűnik, hogy ugyanazt a hatrészes szerkezetet követik. Mindegyik elején Jézus néven szólítja az adott gyülekezetet. A második rész ezzel a kifejezéssel nyit: „Ezt mondja…”, majd Jézus minden egyes gyülekezetnek az 1. fejezetben található jellemzőkkel és szimbólumokkal mutatkozik be. A róla szóló leírás mindig az adott gyülekezetek konkrét szükségleteihez igazodik. Ezzel rámutat, hogy valóban képes segíteni nekik a különféle küzdelmeikben és helyzeteikben. Ezután értékeli a gyülekezetet, majd tanácsokat ad, hogyan kerülhetnek ki nehéz helyzetükből. Minden levél kéréssel zárul, hogy hallgassanak a Lélek szavára, végül pedig a győzteseknek Jézus ígéreteket ad.

Amint a múlt heti tanulmányban az első, az efezusi gyülekezetnek szóló üzenet elemezése közben megfigyeltük, valamint ezen a héten a további hat üzenet vizsgálata közben látni fogjuk, Jézus minden helyzetben reményt és válaszokat kínál a gyülekezeteknek, a saját szükségleteikhez mérten. Tehát bizonyosan ma is képes megtenni azt, amire szükségünk van!


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2019. 1. negyedév

A jelenések könyve

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: