MEGBOCSÁTÁS

Mit jelent a megbocsátás? Vajon igazolná annak a viselkedését, aki rettenetesen megbántott bennünket vagy ártott nekünk? A vétkes fél bűnbánatától függ, hogy én meg tudok-e bocsátani? Mi a helyzet akkor, ha nem érdemel bocsánatot, akire haragszom?

A következő szakaszok hogyan világítanak rá a megbocsátás bibliai jelentésére? Lk 23:31-34; Róm 5:8-11; 2Kor 5:20-21; Ef 4:26

Krisztus kezdeményezése volt, hogy megbékéltetett bennünket: „…az Istennek jósága téged megtérésre indít” (Róm 2:4). Ezt már akkor megtette, amikor még bűnösök voltunk. Nem a mi bűnbánatunk és bűnvallásunk váltja ki a megbékélést, hanem Krisztus kereszthalála. A mi részünk csak annyi, hogy elfogadjuk, amit értünk tett. Igaz, nem kapjuk meg a bűnbocsánat áldásait, amíg meg nem valljuk a bűneinket, ez viszont nem azt jelenti, hogy a bűneink megvallása váltaná ki a megbocsátást Isten szívében, hiszen az mindig megvolt benne. A bűnvallás csak bennünket tesz képessé a megbocsátás elfogadására (1Jn 1:9). Meghatározó a bűnök megvallása, nem mintha ez változtatna Isten hozzánk való viszonyulásán, inkább a miénken változtat. Amikor engedünk a Szentlélek meggyőző erejének, megbánjuk és megvalljuk bűneinket, akkor megváltozunk. A megbocsátás különösen fontos a saját lelki jólétünk érdekében is. Ha nem tudunk megbocsátani annak, aki fájdalmat okozott és talán nem is érdemel bocsánatot, ez nekünk jobban fájhat, mint neki. Amikor valaki megsért minket és nem tudunk megbocsátani, folyton gyötör bennünket a fájdalom, tehát lényegében hagyjuk, hogy még tovább bántson. Mennyi viszályt és feszültséget okoz a sértettség a gyülekezetben! A tagok közötti elrendezetlen ügyek ártanak Krisztus teste egységének! A megbocsátás azt jelenti, hogy nem kárhoztatjuk többé a másik embert, hiszen Krisztus sem kárhoztat már bennünket, persze ezzel egyáltalán nem igazoljuk a viselkedését. Megbékélhetünk azzal, aki megbántott, hiszen Krisztus is megbékéltetett bennünket magával, amikor fájdalmat okoztunk neki. Azért bocsáthatunk meg, mert mi is bocsánatot nyertünk. Azért lehetünk képesek szeretni, mert mi is szeretetet kapunk. A megbocsátás döntés kérdése. Eldönthetjük, hogy megbocsátunk, még a másik fél tettei és viselkedése ellenére is. Ilyen az igazi jézusi lelkület.

Hogyan segíthet a megbocsátásban, ha arra gondolunk, hogy Jézus is megbocsátott nekünk? Miért mondjuk, hogy a megbocsátás lényeges része a keresztényi életünknek?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Jézus eljövetele

Kedves Olvasó!

Fiatalok elkészítettek egy összeállítást Jézus visszajöveteléről a DET Ifjúsági Központban. Az alábbi linken elérhető.
Újszerű benne, hogy egy szálon indul el az elbeszélés, majd elágazik, választási lehetőségekkel. Aki kíváncsi, többet is megtudhat!

Telefonon és táblagépen akkor játszható le teljesen a felvétel, ha YouTube alkalmazásban nyitjuk meg, akkor egymás után sorra kinyithatók a különböző választási lehetőségek. Örömmel tájékoztatlak Benneteket erről az új kezdeményezésről. Hívjátok fel a figyelmet erre a videóra mind szélesebb körben, a gyülekezetekben, a fiatalok között! 

Külön köszönet a készítőknek: A felvételek szereplői: Demjén Éva, Farkas Krisztina, Kiss Laura, Ócsai Boldizsár, Rontó Dávid, Zarka Dávid   

Technika, vágás: Rajki Dávid, Cséfán Tamás, Rontó Dávid

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: