PÁL VÉGRE RÓMÁBA ÉR

Miután Pál három hónapot töltött a társaival Máltán, végre folytathatta az útját (ApCsel 28:11). Puteóliba érkeztek (ApCsel 28:13) – a mai Pozzuoli a Nápolyi-öbölben –, majd gyalog haladtak tovább Róma felé (lásd ApCsel 28:11-16).

Pál érkezésének a híre gyorsan eljutott Rómába, ahonnan a hívők egy csoportja több kilométert tett meg dél felé, hogy üdvözöljék őt. Az apostol még nem járt Rómában, de számos barátja volt a városban: munkatársak, hívők, rokonok és mások, akiket nagyon szeretett (Róm 16:3-16). Különösen megindító lehetett a találkozás a Via Appián, tekintettel a hajótörésre és Pál fogságára. Az apostol hálát adott Istennek a barátai szeretetéért és gondoskodásáért. Bátorságot öntöttek belé a rá váró császári kihallgatás előtt.

Hivatalos jelentésében Festus biztosan azt írta, hogy Pál a római jog szerint semmiféle főbenjáró bűnt nem követett el (ApCsel 25:26-27; 26:31-32). Ez talán magyarázza, hogy miért bérelhetett saját szállást (ApCsel 28:30), és miért nem küldték börtönbe vagy katonai táborba, bár római módra végig egy katonához volt láncolva. Valószínűleg gyakorolhatta a saját mesterségét, ugyanis eltartotta magát (ApCsel 18:3).

Olvassuk el ApCsel 28:17-22 verseit! Mit tett az apostol rögtön azután, hogy elhelyezkedett?

Noha Pál nem juthatott el a zsinagógába, a zsinagóga „elmehetett” hozzá. Az apostolnak szokása volt, hogy először a zsidókat kereste fel (Róm 1:16). Ezért érkezése után nem sokkal összehívta a helyi zsidó vezetőket, hogy meggyőzze őket ártatlanságáról és elmondja, amint azt korábban is tette: pusztán Izrael reménysége miatt tartóztatták le (ApCsel 23:6; 24:15; 26:6-8). Nem annyira önmagát akarta védeni, hanem bizalmi légkört akart teremteni, hogy hirdethesse az evangéliumot, bemutatva, hogyan teljesedett Jézus feltámadásában Izrael őseinek a reménysége. A zsidók meglepődtek, hogy Jeruzsálemből nem jött hír Pálról, de úgy döntöttek, meghallgatják.

Olvassuk el ApCsel 28:22 versét! Mit árul ez el a hívőkkel szembeni mai ellenállásról? Hogyan maradhatunk hűségesek még akkor is, amikor mások szembehelyezkednek a hitünkkel?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: