PÁL VÉGRE RÓMÁBA ÉR

Miután Pál három hónapot töltött a társaival Máltán, végre folytathatta az útját (ApCsel 28:11). Puteóliba érkeztek (ApCsel 28:13) – a mai Pozzuoli a Nápolyi-öbölben –, majd gyalog haladtak tovább Róma felé (lásd ApCsel 28:11-16).

Pál érkezésének a híre gyorsan eljutott Rómába, ahonnan a hívők egy csoportja több kilométert tett meg dél felé, hogy üdvözöljék őt. Az apostol még nem járt Rómában, de számos barátja volt a városban: munkatársak, hívők, rokonok és mások, akiket nagyon szeretett (Róm 16:3-16). Különösen megindító lehetett a találkozás a Via Appián, tekintettel a hajótörésre és Pál fogságára. Az apostol hálát adott Istennek a barátai szeretetéért és gondoskodásáért. Bátorságot öntöttek belé a rá váró császári kihallgatás előtt.

Hivatalos jelentésében Festus biztosan azt írta, hogy Pál a római jog szerint semmiféle főbenjáró bűnt nem követett el (ApCsel 25:26-27; 26:31-32). Ez talán magyarázza, hogy miért bérelhetett saját szállást (ApCsel 28:30), és miért nem küldték börtönbe vagy katonai táborba, bár római módra végig egy katonához volt láncolva. Valószínűleg gyakorolhatta a saját mesterségét, ugyanis eltartotta magát (ApCsel 18:3).

Olvassuk el ApCsel 28:17-22 verseit! Mit tett az apostol rögtön azután, hogy elhelyezkedett?

Noha Pál nem juthatott el a zsinagógába, a zsinagóga „elmehetett” hozzá. Az apostolnak szokása volt, hogy először a zsidókat kereste fel (Róm 1:16). Ezért érkezése után nem sokkal összehívta a helyi zsidó vezetőket, hogy meggyőzze őket ártatlanságáról és elmondja, amint azt korábban is tette: pusztán Izrael reménysége miatt tartóztatták le (ApCsel 23:6; 24:15; 26:6-8). Nem annyira önmagát akarta védeni, hanem bizalmi légkört akart teremteni, hogy hirdethesse az evangéliumot, bemutatva, hogyan teljesedett Jézus feltámadásában Izrael őseinek a reménysége. A zsidók meglepődtek, hogy Jeruzsálemből nem jött hír Pálról, de úgy döntöttek, meghallgatják.

Olvassuk el ApCsel 28:22 versét! Mit árul ez el a hívőkkel szembeni mai ellenállásról? Hogyan maradhatunk hűségesek még akkor is, amikor mások szembehelyezkednek a hitünkkel?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Jézus eljövetele

Kedves Olvasó!

Fiatalok elkészítettek egy összeállítást Jézus visszajöveteléről a DET Ifjúsági Központban. Az alábbi linken elérhető.
Újszerű benne, hogy egy szálon indul el az elbeszélés, majd elágazik, választási lehetőségekkel. Aki kíváncsi, többet is megtudhat!

Telefonon és táblagépen akkor játszható le teljesen a felvétel, ha YouTube alkalmazásban nyitjuk meg, akkor egymás után sorra kinyithatók a különböző választási lehetőségek. Örömmel tájékoztatlak Benneteket erről az új kezdeményezésről. Hívjátok fel a figyelmet erre a videóra mind szélesebb körben, a gyülekezetekben, a fiatalok között! 

Külön köszönet a készítőknek: A felvételek szereplői: Demjén Éva, Farkas Krisztina, Kiss Laura, Ócsai Boldizsár, Rontó Dávid, Zarka Dávid   

Technika, vágás: Rajki Dávid, Cséfán Tamás, Rontó Dávid

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: