A HAJÓTÖRÉS

Amikor Pál másodjára avatkozott be a történetbe, biztosította a fedélzeten tartózkodókat – mind a kétszázhetvenhat embert (ApCsel 27:37) –, hogy bár nem minden alakul majd kedvezően, nem lesznek áldozatok, csak a hajó fog elsüllyedni (ApCsel 27:22). Az apostol szavai tizennégy nap múlva be is teljesedtek. Míg rettenetes viharban voltak és sodródtak, a matrózok érezték, hogy a szárazföld közelében lehetnek, mert talán hallották, amint a hullámok megtörnek a sziklákon (ApCsel 27:27). A nagy robajlást hallva négy vasmacskát eresztettek le a hajó hátuljából, hogy csökkentsék a sebességet. Tartottak ugyanis attól, hogy a part menti sziklákhoz csapódnak. Közben kétségbeesetten könyörögtek az isteneiknek, hogy minél előbb virradjon meg (ApCsel 27:28-29).

Olvassuk el ApCsel 27:30-44 verseit! Milyen tanulságokat szűrhetünk le ebből a történetből?

Az út kezdetén a százados jól bánt Pállal, de akkor még nem volt rá oka, hogy hallgasson a hajózási tanácsaira. Két héttel később azonban már más volt a helyzet. Az apostol kivívta a százados tiszteletét a hajótöréssel kapcsolatos prófétai kijelentése miatt (ApCsel 27:21-26), ami hamarosan be is teljesedett.

Pál bátorította a fedélzeten lévőket, hogy egyenek, különben nem lesz erejük úszni és nem érnek ki a partra. Az isteni gondviselés nem feltétlenül mentesít bennünket a kötelezettségeink alól. „Az egész beszámoló szépen egyensúlyba hozza, hogy Isten gondot viselt a biztonságukról, ugyanakkor az emberek is erőfeszítéseket tettek ezért” (David J. Williams: Acts. Grand Rapids, 1990, Baker, 438. o.).

Közeledett a reggel, a matrózok pedig megpillantották a szárazföldet. Egy öbölbe jutottak és a partra akarták vinni a hajót, ami viszont nem jutott el odáig. Zátonyra futott és a hullámok erejétől kettétört. A katonák azt tervezték, hogy megölik a foglyokat, nehogy elmenekülhessenek, azonban a százados ezt megakadályozta, legfőképpen Pál miatt. Végül egyetlen élet sem veszett el, ahogyan azt Isten megígérte.

Mit árul el Pál bizonyságtevésének és jellemének erejéről az, hogy a százados megtiltotta a katonáinak a foglyok megölését, mert életben akarta tartani az apostolt?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Jézus eljövetele

Kedves Olvasó!

Fiatalok elkészítettek egy összeállítást Jézus visszajöveteléről a DET Ifjúsági Központban. Az alábbi linken elérhető.
Újszerű benne, hogy egy szálon indul el az elbeszélés, majd elágazik, választási lehetőségekkel. Aki kíváncsi, többet is megtudhat!

Telefonon és táblagépen akkor játszható le teljesen a felvétel, ha YouTube alkalmazásban nyitjuk meg, akkor egymás után sorra kinyithatók a különböző választási lehetőségek. Örömmel tájékoztatlak Benneteket erről az új kezdeményezésről. Hívjátok fel a figyelmet erre a videóra mind szélesebb körben, a gyülekezetekben, a fiatalok között! 

Külön köszönet a készítőknek: A felvételek szereplői: Demjén Éva, Farkas Krisztina, Kiss Laura, Ócsai Boldizsár, Rontó Dávid, Zarka Dávid   

Technika, vágás: Rajki Dávid, Cséfán Tamás, Rontó Dávid

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: