HAJÓÚT RÓMÁBA

A két évig tartó cézáreai fogság után Pált Rómába küldték (ApCsel 24:27). A többes szám első személyből és Itália felé a hosszú és viharos hajóút részletekben gazdag leírásából ítélve (ApCsel 27:1–28:16) feltételezhetjük, hogy Pál mellett volt Lukács, valamint egy Arisztarkhosz nevű keresztény férfi is (ApCsel 27:2). A történet másik fontos szereplője Julius, a római százados, akinek több más fogoly is az őrizete alá tartozott (ApCsel 27:1).

Nyár végén indultak el. A böjt (ApCsel 27:9) október második felében az engesztelés napjára utal. A téli viszonyok miatt novembertől márciusig általában nem szoktak hajózni a Földközi-tengeren. Pálék már kezdettől fogva nehézségekbe ütköztek, és csak hosszú késlekedés után értek Kréta szigetének egy kis öblébe, amit Szépkikötőnek neveztek (ApCsel 27:8).

Olvassuk el ApCsel 27:9-12 szakaszát! Hogyan avatkozott be Pál a történetbe a Szépkikötőben és milyen eredménnyel?

Nem hallgattak Pál figyelmeztetésére. Eldöntötték, hogy újabb 60 kilométert hajóznak a következő kikötőig (Főnixig), ahol biztonságosan áttelelhetnek. Sajnos hirtelen megváltozott az időjárás, vad szélviharba keveredtek, a legénységnek pedig nem volt más választása, hagyniuk kellett, hogy a szél a hajót délnyugatra, a szárazföldtől messzire sodorja. A hajó kezdett megtelni vízzel, ezért, hogy könnyítsenek rajta, a matrózok elkeseredett próbálkozásukban hamarosan a rakományt, sőt a hajó egyes tartozékait is a tengerbe dobálták. Drámai volt a helyzet. Több napig tartó kevés napsütés, rossz látási viszonyok, heves esőzés és tomboló szélvihar után, amikor már azt sem tudták, hol járnak és teljesen kimerültek, ezt érezték: „elveszett megmenekülésünk minden reménye” (ApCsel 27:20, RÚF).

Olvassuk el ApCsel 27:21-26 részét! Hogyan szólt bele Pál másodjára is a történetbe?

Az apostol prófétai szavakkal közölte a legénységgel az üzenetet, amit éppen akkor kapott Istentől. Nincs okuk a csüggedésre, a reményvesztésre. Számolniuk kell még veszélyekkel és veszteségekkel, de mindannyian túl fogják élni.

Miért kellett az Úr hűséges és odaszentelt szolgájának ilyen sokat szenvednie? Mit tanulhatunk a tapasztalataiból?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: