HAJÓÚT RÓMÁBA

A két évig tartó cézáreai fogság után Pált Rómába küldték (ApCsel 24:27). A többes szám első személyből és Itália felé a hosszú és viharos hajóút részletekben gazdag leírásából ítélve (ApCsel 27:1–28:16) feltételezhetjük, hogy Pál mellett volt Lukács, valamint egy Arisztarkhosz nevű keresztény férfi is (ApCsel 27:2). A történet másik fontos szereplője Julius, a római százados, akinek több más fogoly is az őrizete alá tartozott (ApCsel 27:1).

Nyár végén indultak el. A böjt (ApCsel 27:9) október második felében az engesztelés napjára utal. A téli viszonyok miatt novembertől márciusig általában nem szoktak hajózni a Földközi-tengeren. Pálék már kezdettől fogva nehézségekbe ütköztek, és csak hosszú késlekedés után értek Kréta szigetének egy kis öblébe, amit Szépkikötőnek neveztek (ApCsel 27:8).

Olvassuk el ApCsel 27:9-12 szakaszát! Hogyan avatkozott be Pál a történetbe a Szépkikötőben és milyen eredménnyel?

Nem hallgattak Pál figyelmeztetésére. Eldöntötték, hogy újabb 60 kilométert hajóznak a következő kikötőig (Főnixig), ahol biztonságosan áttelelhetnek. Sajnos hirtelen megváltozott az időjárás, vad szélviharba keveredtek, a legénységnek pedig nem volt más választása, hagyniuk kellett, hogy a szél a hajót délnyugatra, a szárazföldtől messzire sodorja. A hajó kezdett megtelni vízzel, ezért, hogy könnyítsenek rajta, a matrózok elkeseredett próbálkozásukban hamarosan a rakományt, sőt a hajó egyes tartozékait is a tengerbe dobálták. Drámai volt a helyzet. Több napig tartó kevés napsütés, rossz látási viszonyok, heves esőzés és tomboló szélvihar után, amikor már azt sem tudták, hol járnak és teljesen kimerültek, ezt érezték: „elveszett megmenekülésünk minden reménye” (ApCsel 27:20, RÚF).

Olvassuk el ApCsel 27:21-26 részét! Hogyan szólt bele Pál másodjára is a történetbe?

Az apostol prófétai szavakkal közölte a legénységgel az üzenetet, amit éppen akkor kapott Istentől. Nincs okuk a csüggedésre, a reményvesztésre. Számolniuk kell még veszélyekkel és veszteségekkel, de mindannyian túl fogják élni.

Miért kellett az Úr hűséges és odaszentelt szolgájának ilyen sokat szenvednie? Mit tanulhatunk a tapasztalataiból?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Jézus eljövetele

Kedves Olvasó!

Fiatalok elkészítettek egy összeállítást Jézus visszajöveteléről a DET Ifjúsági Központban. Az alábbi linken elérhető.
Újszerű benne, hogy egy szálon indul el az elbeszélés, majd elágazik, választási lehetőségekkel. Aki kíváncsi, többet is megtudhat!

Telefonon és táblagépen akkor játszható le teljesen a felvétel, ha YouTube alkalmazásban nyitjuk meg, akkor egymás után sorra kinyithatók a különböző választási lehetőségek. Örömmel tájékoztatlak Benneteket erről az új kezdeményezésről. Hívjátok fel a figyelmet erre a videóra mind szélesebb körben, a gyülekezetekben, a fiatalok között! 

Külön köszönet a készítőknek: A felvételek szereplői: Demjén Éva, Farkas Krisztina, Kiss Laura, Ócsai Boldizsár, Rontó Dávid, Zarka Dávid   

Technika, vágás: Rajki Dávid, Cséfán Tamás, Rontó Dávid

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: