PÉTER PRÉDIKÁCIÓJA

A részegséggel való megvádolás adott Péternek lehetőséget arra, hogy elmagyarázza, mi is történt. Beszédében először a Szentírásra mutatott (ApCsel 2:16-21), és a prófécia beteljesítéseként írta le a Szentlélek kitöltetését.

Vessük össze ApCsel 2:17 és Jóel 2:28 verseit! Péter szerint mikor teljesedik Jóel próféciája?

Jóel próféciája az üdvösség jövőbeli korára vonatkozik (Jóel 2:32), amit több természeti jel és a Lélek bőséges kiárasztása jelez majd (Jóel 2:28-31). Péter fel akarta hívni a figyelmet a pillanat történelmi jelentőségére azzal, hogy a pünkösdi eseményt egy ilyen prófécia fényével világította meg. Fontos különbség azonban, ahogyan idézi Jóelt. A bevezető „azután” (Jóel 2:28) szava helyett, amely úgy általánosságban mutatott a jövőre, Péter azt mondja, hogy „az utolsó napokban” (ApCsel 2:17), amivel arra utal, hogy az üdvösség történetének utolsó nagy felvonása kezdődött el. Ez természetesen nem a teljes bemutatása az utolsó napok eseményeinek, hanem bizonyítékként hozza fel a korai egyházra jellemző sürgősség szemlélete mellett. Nem tudták, mikor jön el a vég, de meg voltak győződve arról, hogy nemsokára elérkezik.

Olvassuk el ApCsel 2:22-32 verseit! Mi volt a lényegi mondanivaló Péternek az evangéliumról szóló előadásában?

Miután Péter felhívta a figyelmet pünkösd jelentőségére a prófécia szempontjából, Jézus életének, halálának és feltámadásának legutóbbi eseményei felé fordult. A feltámadás kapott nagyobb hangsúlyt, mivel az az evangélium történetének meghatározó tényezője. Péter számára a feltámadás volt a legfőbb bizonyíték Jézus mellett (ApCsel 2:22, 27), és a Szentírást idézte, hogy alátámassza a jelentőségét. Jézust nem tarthatta vissza a halál, mivel Ő a Messiás. Így feltámadása Péter és az Újszövetség többi írója számára nemcsak annak lett erőteljes bizonyítéka, hogy Jézus a Messiás, hanem az üdvösség egész keresztény üzenetének is.

Mindig körülvesz bennünket a halál, minket és szeretteinket is fenyegetve. Miért olyan fontos igazság tehát Jézus feltámadása?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2018. 3. negyedév

Az apostolok cselekedetei

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: