ARMAGEDDON ÉS A KÁRMEL HEGYE, 2. rész

Olvassuk el 1Kir 18:18-40 verseit! Mi történik ebben a részben? Hogyan végződik a történet? Anélkül, hogy túlzásba vinnénk a párhuzamok keresését, mit mondhatunk, hogyan tükrözi ez a történet azt, ami majd történni fog, csak jóval szélesebb körben, amikor az idők végén a nagy küzdelem a tetőfokára hág?

Kármel hegyén Isten prófétája, Illés, valamint Baál papjainak százai álltak egymással szemben. (Figyeljük meg, hányszoros túlerőben volt a gonosz a jóval szemben!) Ez egy próba volt, annak bemutatására, hogy ki az igaz Isten: aki teremtette az eget és a földet vagy Baál, „a sárkánynak” egy megjelenési formája, az egyik eszköze arra, hogy elhitesse a világot (Jel 12:9).

A papok könyörögtek Baálnak, hogy küldjön tüzet az égből és tűz eméssze meg a tulkot, amit áldozatként vittek neki. Reggeltől egészen délig kiabáltak. „Kiáltsatok hangosabban – csúfolódott Illés –, talán aluszik” (1Kir 18:27). A papok őrjöngésig hergelték magukat. Kardokkal vagdosták a saját testüket, míg kiserkent a vérük, az esti áldozat idején aztán elcsigázva és elgyötörten feladták.

Illés áldozatát háromszor leöntötték, annyira, hogy a víz az árkokból is kifolyt. A próféta egyszerű imát mondott, az Úr pedig azonnal felégetett mindent, még az oltárköveket és a talajt is alatta. Félreérthetetlenül megmutatkozott az igaz Isten hatalma Baáléval szemben.

Olvassuk el Jel 16:13, 19:20-21 verseit, majd pedig hasonlítsuk össze Baál papjainak a sorsával! Mit látunk itt?

Armageddonnal kapcsolatban nem tudunk mindent, legalábbis egyelőre nem, viszont a végeredmény biztos: Isten ellenségei elpusztulnak, az Úr pedig a szentjeivel együtt igazolást nyer.

1Kor 15:1-2 szövegösszefüggése közvetlenül nem kapcsolódik Armageddonhoz, de mit hangsúlyoz itt Pál, amit fontos észben tartani a mostani témánkat illetően is, különösen a jövőre gondolva? Nézzük még meg Jel 16:15 versét is, ami konkrétan Armageddonnal kapcsolatos! Mit közvetítenek tehát ezek a versek?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Jézus eljövetele

Kedves Olvasó!

Fiatalok elkészítettek egy összeállítást Jézus visszajöveteléről a DET Ifjúsági Központban. Az alábbi linken elérhető.
Újszerű benne, hogy egy szálon indul el az elbeszélés, majd elágazik, választási lehetőségekkel. Aki kíváncsi, többet is megtudhat!

Telefonon és táblagépen akkor játszható le teljesen a felvétel, ha YouTube alkalmazásban nyitjuk meg, akkor egymás után sorra kinyithatók a különböző választási lehetőségek. Örömmel tájékoztatlak Benneteket erről az új kezdeményezésről. Hívjátok fel a figyelmet erre a videóra mind szélesebb körben, a gyülekezetekben, a fiatalok között! 

Külön köszönet a készítőknek: A felvételek szereplői: Demjén Éva, Farkas Krisztina, Kiss Laura, Ócsai Boldizsár, Rontó Dávid, Zarka Dávid   

Technika, vágás: Rajki Dávid, Cséfán Tamás, Rontó Dávid

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: