LEOMLOTT BABILON

A Biblia tanítása szerint egy nap majd vége lesz Babilon romlott befolyásának a világ felett.

Mit tudhatunk meg Jel 18:1-10 szakaszából a „nagy Babilonról”?

Jel 18:2 megismétli a harmadik angyal üzenetét (Jel 14:8), ami Babilon leomlásáról szól. Azt fejezi ki, hogy mennyire romlottá vált.

„A Biblia kijelenti, hogy az Úr eljövetele előtt Sátán »a hazugságnak minden hatalmával, jeleivel és csodáival, és a gonoszságnak minden csalárdságával« fog dolgozni. Isten engedi, hogy azok, akik »nem fogadták be az igazságnak szeretetét az ő üdvösségükre«, megkapják »a tévelygés erejét, hogy higgyenek a hazugságnak« (2Thessz 2:9-11). Amíg ez az állapot nem következik be, amíg az egyház és a világ nem egyesül teljesen az egész keresztény világban, addig Babilon még nem bukott el egészen. A változás fokról fokra történik, és Jel 14:8 teljes megvalósulása még a jövőben van” (Ellen G. White: A nagy küzdelem. Budapest, 2013, Advent Kiadó, 337. o.).

Egyedül Isten tudja, hogy mikor következik be „Jel 14:8 teljes megvalósulása”. Azt viszont tudjuk, hogy e szövegek szerint nagy gonoszsága miatt a lelki Babilon egy nap majd Isten ítélete alá kerül. „Mert az ő bűnei az égig hatottak, és megemlékezett az Isten az ő gonoszságairól” (Jel 18:5). Ebben a kifejezésben tükröződik az ókori Babilonra is vonatkozó nyelvezet (lásd Jer 51:9), és azt jelenti, hogy biztosan eljön az ítélet ideje.

Természetesen nem lepődhetünk meg az ítéleten, hiszen az ókori Babilon is ítélet alá esett (lásd Dániel 5. fejezete). A Szentírás számos helyen egészen világosan kifejezi, hogy egy nap majd mindenkinek számot kell adnia a tetteiről, így Babilonnak is. Mennyire bátorító a tudat, hogy keresztényként van Közbenjárónk az ítélet során, aki mellettünk áll (Dán 7:22; 1Jn 2:1)! Máskülönben a sorsunk nem lenne sokkal jobb, mint Babiloné.

Hogyan találunk vigaszt és bátorítást abban, hogy még ha most látszólag büntetlenül is marad sok igazságtalanság és gonoszság, egy nap Isten majd mindent megtorol?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Jézus eljövetele

Kedves Olvasó!

Fiatalok elkészítettek egy összeállítást Jézus visszajöveteléről a DET Ifjúsági Központban. Az alábbi linken elérhető.
Újszerű benne, hogy egy szálon indul el az elbeszélés, majd elágazik, választási lehetőségekkel. Aki kíváncsi, többet is megtudhat!

Telefonon és táblagépen akkor játszható le teljesen a felvétel, ha YouTube alkalmazásban nyitjuk meg, akkor egymás után sorra kinyithatók a különböző választási lehetőségek. Örömmel tájékoztatlak Benneteket erről az új kezdeményezésről. Hívjátok fel a figyelmet erre a videóra mind szélesebb körben, a gyülekezetekben, a fiatalok között! 

Külön köszönet a készítőknek: A felvételek szereplői: Demjén Éva, Farkas Krisztina, Kiss Laura, Ócsai Boldizsár, Rontó Dávid, Zarka Dávid   

Technika, vágás: Rajki Dávid, Cséfán Tamás, Rontó Dávid

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: