Babilon és Armageddon

SZOMBAT DÉLUTÁN

E HETI TANULMÁNYUNK: 1Királyok 18:1-40; Ézsaiás 52:9;

1Korinthus 15:1-2; Jelenések 14:8; 16:12-16, 19; 18:1-10

„homlokára pedig fel volt írva egy titokzatos név: Nagy Babilon, a paráznáknak és a föld utálatosságainak anyja” (Jel 17:5, ÚRK).

Amint korábban is megállapítottuk, A jelenések könyve tele van közvetlenül az Ószövetségből származó képekkel és kifejezésekkel. A Babilon név például hatszor fordul elő benne, de nem Nabukodonozor ókori birodalmára vonatkozóan, ami már évszázadokkal korábban letűnt a történelem színpadáról. János az ószövetségi képekkel inkább valamilyen igazságot akart kifejezni. Ebben az esetben Babilon, ami Isten népét elnyomó, masszív politikai és vallási hatalom volt, most azokat a súlyos vallási és politikai erőket jelképezi, amelyek hasonlókra törekszenek majd a végidőben.

Ilyesmi figyelhető meg az Armageddon szóval kapcsolatban is, ami csak A jelenések könyvében fordul elő, de egy héber kifejezés az alapja, ami azt jelenti, hogy „Megiddó hegye”. Ez utalás az ókori Izrael egy helyére. Armageddonnal kapcsolatban rengeteg a spekuláció, sokan arra számítanak, hogy a világ végéhez közeledve hatalmas katonai konfliktusra kerül majd sor Megiddóban.

Ezen a héten közelebbről megvizsgáljuk Babilont és Armageddont, miközben igyekszünk megtudni, mit akar a Biblia közölni ezekkel a képekkel.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Jézus eljövetele

Kedves Olvasó!

Fiatalok elkészítettek egy összeállítást Jézus visszajöveteléről a DET Ifjúsági Központban. Az alábbi linken elérhető.
Újszerű benne, hogy egy szálon indul el az elbeszélés, majd elágazik, választási lehetőségekkel. Aki kíváncsi, többet is megtudhat!

Telefonon és táblagépen akkor játszható le teljesen a felvétel, ha YouTube alkalmazásban nyitjuk meg, akkor egymás után sorra kinyithatók a különböző választási lehetőségek. Örömmel tájékoztatlak Benneteket erről az új kezdeményezésről. Hívjátok fel a figyelmet erre a videóra mind szélesebb körben, a gyülekezetekben, a fiatalok között! 

Külön köszönet a készítőknek: A felvételek szereplői: Demjén Éva, Farkas Krisztina, Kiss Laura, Ócsai Boldizsár, Rontó Dávid, Zarka Dávid   

Technika, vágás: Rajki Dávid, Cséfán Tamás, Rontó Dávid

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: