„A NAGY BABILON”

Mit tudhatunk meg a következő szövegekből Babilonról? Jer 51:6-7, 53, 57; Zak 2:7; Jel 17:5-6; 18:2-3

Amint a tegnapi részben is láttuk, nagy múltra tekint vissza Babilon a hamis istentisztelet fővárosaként, éppen ezért lett találó szimbóluma annak a végidei hatalomnak, ami megtéveszti a nemzeteket.

Hasonlítsuk össze a sárkányt, a tengerből feljövő fenevadat és a vörös fenevadat (Jel 12:3; 13:1-3; 17:3)! Nevezzük meg a hasonlóságokat és a különbségeket!

Mindhárom fenevadnak hét feje és tíz szarva van, a Dániel 7. fejezetében feltűnő állatok fejeinek és szarvainak összességét jelképezve. Mindegyik birodalom az előzőre épült. Hasonlóképpen a vörös fenevadban megjelennek bizonyos elemek a sárkányból, a tengerből feljövő fenevadból (ami Róma pogány, majd pápai korszakát szimbolizálja), valamint a földből feljövő fenevadból is (Jel 13:11-14). Így „ez a három erő – Isten minden ellensége – valóságos koalíciót alkot” (Jacques B. Doukhan: Secrets of Revelation, The Apocalypse Through Hebrew Eyes. Hagerstown, Md., 2002, Review and Herald® Publishing Association, 162. o.). Jelenések 17. fejezetében ezekhez még csatlakozik a vörös fenevadon ülő asszony, a vallási és politikai erők törvénytelen egységét szimbolizálva. Ez az asszony pontosan az ellentéte a 12. fejezetben szereplő tiszta asszonynak.

Tiszta asszony (Jelenések 12. fejezet)Parázna (Jelenések 17. fejezet)
Az égenSok vízen
A napba öltözöttBíborba és skarlátba öltözött
Tizenkét csillagos koronája vanArany, drágakövek és gyöngyök díszítik
Megtámadta a sárkányTámogatja a sárkány
A maradék anyjaParáznák anyja

Isten népét ugyan folyamatosan támadta Sátán, mégis túlélte az évszázadokon át. Jel 14:8 már figyelmeztetett Babilon elestére vagy az igazságtól való eltérésére, ami végül elvezet az utolsó csaláshoz, a fenevad bélyegének a kiadásához (Jel 14:9-11). Egy utolsó felhívás hangzik Isten népe felé, akik még mindig Babilonban vannak, hogy fussanak ki belőle és csatlakozzanak Isten végidei maradék egyházához (Jel 18:1-4).


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Jézus eljövetele

Kedves Olvasó!

Fiatalok elkészítettek egy összeállítást Jézus visszajöveteléről a DET Ifjúsági Központban. Az alábbi linken elérhető.
Újszerű benne, hogy egy szálon indul el az elbeszélés, majd elágazik, választási lehetőségekkel. Aki kíváncsi, többet is megtudhat!

Telefonon és táblagépen akkor játszható le teljesen a felvétel, ha YouTube alkalmazásban nyitjuk meg, akkor egymás után sorra kinyithatók a különböző választási lehetőségek. Örömmel tájékoztatlak Benneteket erről az új kezdeményezésről. Hívjátok fel a figyelmet erre a videóra mind szélesebb körben, a gyülekezetekben, a fiatalok között! 

Külön köszönet a készítőknek: A felvételek szereplői: Demjén Éva, Farkas Krisztina, Kiss Laura, Ócsai Boldizsár, Rontó Dávid, Zarka Dávid   

Technika, vágás: Rajki Dávid, Cséfán Tamás, Rontó Dávid

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: