A SZENTÉLY A JELENÉSEK KÖNYVÉBEN

A két fő rendező szempont mellett A jelenések könyvének van még egy szerkezeti szintje, ami a héber szentéllyel kapcsolatos. A szentély témája nem köthető a fő beosztások egyikéhez sem, de mindkettőn végigfut.

A földi szentélyben a hívő először az udvarra lépett be, az égőáldozati oltárhoz ment, ahol az áldozati állatot levágták. A keresztet jelképezte az állat halála, ezt követően a pap belépett a szentély első részébe, arra mutatva, amit mennybemenetele után Jézus a mennyei szentélyben tett. Ezt fejezi ki az, hogy Jézus a gyertyatartók között jár (Jel 1:13).

Mit jelent a nyitott ajtó (Jel 4:1-2)? Hol játszódik ez a jelenet? Lásd még Zsolt 110:1; ApCsel 2:33; 5:31; Ef 1:20; Zsid 10:12, 13; Jel 12:5!

Nem sokkal mennybemenetele után Krisztus az első nyitott ajtón át belépett a mennyei templomba, hogy elkezdje szolgálatát. Amikor először megpillantjuk A jelenések könyvében, a mennyei szentély első részének gyertyatartói előtt áll (lásd Jel 1:10-18).

Olvassuk el Jel 11:19 versét! Mi a jelentősége annak, hogy „megnyílt az Isten temploma” (ÚRK) és János látta a szövetség ládáját, ami a földi szentélynek a második részében, a szentek szentjében volt (lásd 3Móz 16:12-14)?

A szövetség ládájának képe a mennyei templomban tagadhatatlan utalás a szentek szentjére, vagyis a mennyei szentély második részére. A jelenések könyvében Jézusnak a szentély mindkét részében végzett szolgálatát láthatjuk, sejtetve, hogy a földi és a mennyei események összekapcsolódnak, ami igen fontos és egyben vigasztaló. Még a történelem megpróbáltatásai és A jelenések könyvében bemutatott végidő idején is megerősítő a tudat, hogy „az egész menny részese a munkának, felkészítenek egy népet, amely megállhat az Úr eljövetelének napján. A menny és a föld kapcsolata nagyon szorosnak látszik” (Ellen G. White: My Life Today. 307. o.).


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Jézus eljövetele

Kedves Olvasó!

Fiatalok elkészítettek egy összeállítást Jézus visszajöveteléről a DET Ifjúsági Központban. Az alábbi linken elérhető.
Újszerű benne, hogy egy szálon indul el az elbeszélés, majd elágazik, választási lehetőségekkel. Aki kíváncsi, többet is megtudhat!

Telefonon és táblagépen akkor játszható le teljesen a felvétel, ha YouTube alkalmazásban nyitjuk meg, akkor egymás után sorra kinyithatók a különböző választási lehetőségek. Örömmel tájékoztatlak Benneteket erről az új kezdeményezésről. Hívjátok fel a figyelmet erre a videóra mind szélesebb körben, a gyülekezetekben, a fiatalok között! 

Külön köszönet a készítőknek: A felvételek szereplői: Demjén Éva, Farkas Krisztina, Kiss Laura, Ócsai Boldizsár, Rontó Dávid, Zarka Dávid   

Technika, vágás: Rajki Dávid, Cséfán Tamás, Rontó Dávid

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: