TAKARÉKOSSÁG ÉS BEFEKTETÉS

„A szükségtelenül elszórt pénz dupla veszteség. Nemcsak az összeg úszik így el, hanem az a lehetőség is, amire bölcsebb döntéssel fordíthattuk volna. Amennyiben félretesszük, kamatozhatott volna; ha valakit kisegítettünk volna vele, akkor a mennyben helyeztük volna el... A takarékosság életelv, ami javíthat a pénzkezelési módszerünkön. Nem engedjük, hogy a pénz hajtson, amerre csak a hóbortjaink űznek, hanem uralkodunk rajta” (Randy C. Alcorn: Money, Possessions and Eternity [Pénz, vagyon és az örökkévalóság]. Carol Stream: Illinois, 2003, Tyndale House Publishers, 328. o.).

Olvassuk el Péld 13:11, 21:5 és 13:18 verseit! Milyen gyakorlati tanácsokat találunk ezekben az igékben, amelyek segítenek a helyes pénzkezelés módjának elsajátításában?

A sáfár a családi szükségletek és a mennyei befektetés érdekében takarékoskodik, miközben Isten javait kezeli. Itt nem az a lényeg, hogy valakinek mekkora a vagyona, hanem az, hogy mindenképpen biblikus pénzkezelési elveket alkalmazzunk. Bölcsen kell takarékoskodni a család szükségleteire is. Annak érdekében, hogy a minimumra csökkentsük a veszteséget, vázoljuk fel a kockázatot (Préd 11:1-2)! A modell megvalósításának két kulcsfontosságú eleme, hogy csökkentsük minimálisra az igényeinket (Péld 24:27) és kérjünk szakszerű tanácsot (Péld 15:22)! Miközben a szükségleteinket betölti Isten és gyarapszik a vagyonunk, mindig tartsuk szem előtt a következőt: „emlékezz arra, hogy az ÚR, a te Istened ad neked erőt a gazdagság megszerzésére, hogy megerősítse szövetségét, amelyre esküt tett atyáidnak, ahogy az ma is van” (5Móz 8:18, ÚRK).

Isten sáfára számára a legbiztosabb befektetés, ha a mennyek országában helyezi el kincseit (Mt 13:44), ahol nincs recesszió, kockázat, tolvajok vagy tőzsdei árzuhanás. Olyan ez, mintha egy soha ki nem apadó erszény lenne (Lk 12:33). Krisztus elfogadásával nyitjuk meg a bankszámlát, amire rendszeresen rátesszük a tizedet és a hálaadományainkat. Még ha fontos is, hogy gondoskodjunk a világi, földi dolgainkról, például be kell fizetnünk a csekkeket, mégis az örökkévaló igazságokra kell összpontosítanunk.

Olvassuk el 2Kor 4:18 versét! Hogyan tarthatjuk mindig szem előtt ezt az igazságot, ugyanakkor élhetünk felelős sáfárként?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Jézus eljövetele

Kedves Olvasó!

Fiatalok elkészítettek egy összeállítást Jézus visszajöveteléről a DET Ifjúsági Központban. Az alábbi linken elérhető.
Újszerű benne, hogy egy szálon indul el az elbeszélés, majd elágazik, választási lehetőségekkel. Aki kíváncsi, többet is megtudhat!

Telefonon és táblagépen akkor játszható le teljesen a felvétel, ha YouTube alkalmazásban nyitjuk meg, akkor egymás után sorra kinyithatók a különböző választási lehetőségek. Örömmel tájékoztatlak Benneteket erről az új kezdeményezésről. Hívjátok fel a figyelmet erre a videóra mind szélesebb körben, a gyülekezetekben, a fiatalok között! 

Külön köszönet a készítőknek: A felvételek szereplői: Demjén Éva, Farkas Krisztina, Kiss Laura, Ócsai Boldizsár, Rontó Dávid, Zarka Dávid   

Technika, vágás: Rajki Dávid, Cséfán Tamás, Rontó Dávid

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: