KERÜLNI AZ ADÓSSÁGOT

Olvassuk el 5Móz 28:12 versét! Miért nem szabad tehát túl sok kölcsönt felvenni? Milyen alapelvet látunk itt?

A józan ész azt súgja, hogy amennyire csak lehet, kerüljük az adósságot. A Szentírás határozottan óv attól is, hogy kezességet vállaljunk mások adósságáért (Péld 17:18; 22:26). A kölcsön felvételétől talán azt várjuk, hogy biztosítja majd a jövőnket, de valójában arra kényszerít, hogy gyenge anyagi helyzetünk miatt alávessük magunkat a visszafizetés kötelezettségének. Alattomos szer ez, aminek még a keresztények is nehezen tudnak ellenállni, nehezen kezelik. A kölcsön felvétele talán nem erkölcsi vétség, de azt egyértelműen kijelenthetjük, hogy egyáltalán nem erősíti lelki életünket.

„Szigorúan ügyeljünk a takarékosságra, különben nehéz terheket veszünk a nyakunkba. Tartsuk kiadásainkat keretek között! Kerüljük az eladósodást, akár a leprát” (Ellen G. White: Counsels on Stewardship [Tanácsok a sáfárságról]. 272. o.)!

A kölcsön felvétele anyagi értelemben rabságot jelent, mert amint az Ige írja: „aki kölcsönt vesz, szolgája a kölcsönadónak” (Péld 22:7, ÚRK). „Ígérjétek meg ünnepélyesen Istennek, hogy kegyelme által visszafizetitek az adósságot, és ezt követően senkinek sem fogtok tartozni, még ha zabkásán és kenyéren kell is élnetek! Amikor arról van szó, hogy mi kerül az asztalra, könnyű 25 centeket elkölteni fölös dolgokra. Tegyétek félre a pennyket, akkor a dollárok majd maguktól gyűlnek! A pennyk itt, ott, amott történő elköltése egy idő után sok dollárnyi pénzkidobást jelent. Tagadjatok meg magatoktól bizonyos dolgokat legalább addig, amíg adóssághegyek állnak körülöttetek! Tagadjátok meg magatoktól azt, amit szerettek, ne hódoljatok az étvágyatoknak, gyűjtsétek össze a pennyket és fizessétek ki az adósságot! Dolgozzátok le, amilyen hamar csak lehet! Amikor majd szabad emberként járhattok, mint aki senkinek nem tartozik semmivel, meglátjátok, micsoda győzelmet arattok” (Ellen G. White: Counsels on Stewardship. 257. o.)!

Az adósság ingatag alap ahhoz, hogy a keresztények arra álljanak. Árt lelki életünknek és hátráltatja Istenért végzendő munkánkat is. Gátolja, hogy bizalommal tudjunk adni másnak, mint ahogy Isten áldásaitól is megfoszt.

Milyen döntéseket hozhatunk most azért, hogy elkerüljünk minden szükségtelen adósságot? Mit kell megtagadnunk magunktól annak érdekében, hogy elkerüljük az adósságot?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: