KÖLCSÖNKÉRNI ÉS KÖLTENI

Elizeus és a prófétatanítványok fát vágtak a Jordán folyó partján. Ott történt, hogy „amikor egyikőjük egy fát akart kivágni, a fejsze vasa beleesett a vízbe. Akkor így kiáltott: Jaj, édes uram! Pedig ezt is kölcsönkértem” (2Kir 6:5, ÚRK)! A „kölcsönkérni” kifejezés azt jelzi, hogy valaki más tulajdonát használjuk, az ő engedélyével. Ez persze kockázattal és felelősséggel jár. Ebből a szempontból a kölcsönkért pénz nem különbözik a kölcsönzött fejszétől, de a helytelen használatának súlyosabb következményei lehetnek.

Pénzt kizárólag azért kérünk kölcsön, hogy elköltsük. Az így felvállalt anyagi kockázat abban áll, hogy feltételezzük: képesek leszünk visszafizetni, az anyagiak terén nem vár ránk különösebb (kedvezőtlen) fordulat. A jövőt azonban nem ismerjük (Préd 8:7), tehát mindig kockázatos a kölcsön felvétele.

Az alábbi igeversek mit mondanak az adósságról?

Zsolt 37:21

Préd 5:5

5Móz 28:44-45

Talán arra gondolunk, amikor pénzt kérünk kölcsön, hogy majd bölcsen használjuk fel. Csakhogy igen összetett problémákhoz vezet a kísértés, hogy költsük el, amink van, akkor is, ha kölcsönöztük. Kölcsönöket költve sokan olyan nagy lábon élnek, amit egyáltalán nem engedhetnének meg maguknak. A fogyasztói társadalmat az a kísértés hajtja, hogy költsük el azt, amit kölcsön kapunk. Ez egyaránt érinti a gazdagokat és a szegényeket. Ilyen kísértés esetén Isten kegyelmes segítségét kell kérnünk (1Kor 10:13), mert az eladósodás átokká válhat (5Móz 28:43-45).

Ne essünk bele a kölcsönkérés rossz szokásába! Amit felvettünk, azt fizessük vissza, amilyen gyorsan csak tudjuk! Meg kell tanulnunk bölcsen gazdálkodni az anyagiakkal, jól kezelni Isten pénzét! Ne hagyjuk, hogy a világ gazdagsága uralkodjon rajtunk!

Persze néha valóban szükségünk van kölcsönfelvételre, de körültekintően tervezzünk, és amilyen hamar csak tudjuk, törlesszük az összeget!

Milyen lelki veszély leselkedik arra, aki adósságba keveredik?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Jézus eljövetele

Kedves Olvasó!

Fiatalok elkészítettek egy összeállítást Jézus visszajöveteléről a DET Ifjúsági Központban. Az alábbi linken elérhető.
Újszerű benne, hogy egy szálon indul el az elbeszélés, majd elágazik, választási lehetőségekkel. Aki kíváncsi, többet is megtudhat!

Telefonon és táblagépen akkor játszható le teljesen a felvétel, ha YouTube alkalmazásban nyitjuk meg, akkor egymás után sorra kinyithatók a különböző választási lehetőségek. Örömmel tájékoztatlak Benneteket erről az új kezdeményezésről. Hívjátok fel a figyelmet erre a videóra mind szélesebb körben, a gyülekezetekben, a fiatalok között! 

Külön köszönet a készítőknek: A felvételek szereplői: Demjén Éva, Farkas Krisztina, Kiss Laura, Ócsai Boldizsár, Rontó Dávid, Zarka Dávid   

Technika, vágás: Rajki Dávid, Cséfán Tamás, Rontó Dávid

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: