SÁFÁRSÁG

Jézus Krisztus azt akarja, hogy szent életet éljünk. Az Ő élete a példa arra, hogy mit jelent a szentség és milyen az igazi sáfárság (Zsid 9:14). Istennek tetsző módon kell élnünk, aminek része a ránk bízott javakkal való helyes gazdálkodás is. A sáfárság a szentség kifejezője.

Vö. 1Pt 1:15-16 és Zsid 12:14 verseit! Mit jelent a „szentek legyetek” és a „szentség” kifejezés? Hogyan függ össze a sáfársággal?

Már a rómaiak rájöttek, hogy a szekér kereke tartósabb, ha vaspánttal, ráffal erősítik meg a keréktalpat. A kovács felhevítette a fémet, hogy kitáguljon és a talp köré lehessen illeszteni, majd hideg vízben zsugorította a kellő méretre. A kerék forgása közben a ráf érintkezett közvetlenül a talajjal.

A keréktalpra húzott ráf jelképezheti a sáfárság egész tételét. Ez az igazság pillanata, amikor lelki életünk találkozik a gyakorlati élettel. Hitünk megmutatkozik a hullámhegyek és völgyek, a sikerek és kudarcok között. Életünk kátyúiban és döccenőiben érlelődik valóságossá az elméleti hit. A sáfárság a külső csomagolása annak, hogy kik vagyunk és mit teszünk, magatartásunk és helyes életvitelünk tanúságtevője. Napi tetteink Jézus Krisztust mutatják be, olyanok, mint a talajjal érintkező vasráf a keréken.

A tetteinknek nagy a hatása, ezért olyan fontos, hogy a Krisztus iránti elkötelezettségünk irányítása alatt álljanak. Éljünk ezzel a bizonyossággal és ígérettel: „Mindenre van erőm a Krisztusban, aki engem megerősít” (Fil 4:13).

„A megszentelődés annyit jelent, hogy a Szentlélek Krisztus természetét emberi lényünkbe oltja. Az evangéliumi vallás élő, cselekvő alapelv – Krisztus jelenléte életünkben, jellemének megmutatkozása jellemünkben és jó cselekedeteinkben. Az evangélium elveit életünk semmilyen területétől sem lehet elvonatkoztatni. A keresztény embernek minden élethelyzetében Krisztust kell bemutatnia” (Ellen G. White: Krisztus példázatai. Budapest, 1999, Advent Kiadó, 267. o.).

Tegyük nagyító alá mindennapi életünket, életvitelünket! Mi az, ami arról tanúskodik, hogy Krisztus valóban bennünk él, munkálkodik és megújít? Milyen tudatos döntéseket kell hoznunk annak érdekében, hogy megmutatkozzon bennünk a szentség?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2018. 1. negyedév

Sáfárság: a szív indítékai

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: