KRISZTUS-KÖZPONTÚ TANTÉTELEK

A szentély azért központi téma, mert itt fejeződik ki hatalmas erővel a megváltás igazsága és tárul fel a kereszt jelentősége. Minden tantételünknek valamilyen ponton össze kell kapcsolódnia az evangélium ígéretével és a megváltással. A kerék küllőihez hasonlóan a többi tantétel is a Jézusba vetett hit általi megváltás nagy igazságából indul ki.

„Krisztusnak a bűneink engeszteléséül hozott áldozata az a nagyszerű igazság, ami köré összpontosul minden egyéb igazság… Aki tanulmányozza a Megváltó csodálatos áldozatát, erősödik úgy a kegyelemben, mint az ismeretben” (Ellen G. White megjegyzései: The SDA Bible Commentary [Hetednapi Adventista Bibliakommentár]. 5. köt., 1137. o.).

Mire utalt Jézus azzal, hogy Ő az igazság (Jn 14:6)? Vö. Jn 17:17! Hogyan viszonyuljunk az igazsághoz? (3Jn 3)

Tantételeink meghatározzák, hogy kik vagyunk és milyen irányba tartunk. Nem csupán elvont teológiai elméletek, mert mind Krisztusban horgonyoznak és valamilyen formában befolyásolják az életmódunkat. Joggal mondhatjuk, hogy hetednapi adventista identitásunk leginkább a tantételeinkben gyökerezik. A Bibliából merített tanítások tesznek bennünket azzá, akik vagyunk.

A sáfárság szerepe az, hogy úgy tudjuk megélni a tantételbeli igazságokat, amint azok Jézusban vannak, és ez pozitív hatást gyakorol az életminőségünkre. „Ha ugyan őt megértettétek és őbenne megtaníttattatok, úgy amint az igazság a Jézusban: Hogy levetkezzétek ama régi élet szerint való ó embert, mely meg van romolva a csalárdság kívánságai miatt; Megújuljatok pedig a ti elméteknek lelke szerint, és felöltözzétek amaz új embert, mely Isten szerint teremtetett igazságban és valóságos szentségben” (Ef 4:21-24). Ebben az igeversben megtalálhatjuk, milyen az, ha nemcsak ismerjük az igazságot, hanem aszerint is élünk. Sáfárnak lenni nem csak annyit jelent, hogy hiszünk a tantételekben, inkább azt, hogy ezek szerint éljük a mindennapjainkat és alakítjuk az emberi kapcsolatainkat.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2018. 1. negyedév

Sáfárság: a szív indítékai

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: