MI A SÁFÁR FELADATA?

A bölcs sáfárt az jellemzi, hogy készségesen elfogadja és a gyakorlatba átülteti személyes felelőssége erkölcsi elvét. A személyes felelősség egyrészt döntés, amit meghozunk, továbbá tett, amit véghezviszünk. Aki felelősen gondolkodik, az elismeri az ok-okozati összefüggéseket. A személyes felelősség elfogadása olyan kulcsfontosságú tényező, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni, ha meg akarjuk határozni, mi is a sáfár; hiszen a sáfárnak komolyan arra kell törekednie, hogy szívén viselje ura legfőbb érdekeit. Ez a készség olyan döntés, ami meghatározza, milyen kapcsolata lesz a sáfárnak Istennel.

„Isten arra vágyik, hogy közvetlen kapcsolatba vonja az embereket önmagával. Az emberekkel való bánásmódjában mindig elismeri a személyes felelősség elvét. Bátorítani akarja az embereket arra, hogy rá hagyatkozzanak és kérjék személyes vezetését. Ajándékait egyénileg adja az embereknek. Mindenkire szent javakat bíz és mindenkinek az Ajándékozó utasítása alapján kell kezelnie azokat. Mindenki Istennek tartozik számadással” (Ellen G. White: Testimonies for the Church [Bizonyságtételek a gyülekezetnek]. 7. köt., 176. o.).

Sáfárként nem ruházzuk át felelősségünket egy másik emberre vagy szervezetre. Személyes felelősségünk van Isten előtt, és ez tükröződni fog a körülöttünk élőkhöz való viszonyulásunkban (1Móz 39:9; lásd még Dán 3:16). Az éppen adódó feladatokat legjobb képességeink szerint fogjuk végrehajtani. Isten szemében a siker sokkal inkább a hitünkön és a tisztaságunkon múlik, mint a bölcsességünkön vagy a képességeinken.

Hogyan értelmezzük 2Kor 5:10 szavait annak fényében, hogy mit jelent bölcs sáfárnak lenni?

A teológusok és a filozófusok körében évszázadok óta sok vita folyt a szabad akarat nehéz kérdései körül. A Szentírás azonban világos: Isten valóban szabad akaratot, választási szabadságát adott az embernek. Máskülönben semmi értelme sem lenne annak, hogy cselekedeteink alapján ítél meg. Tehát igenis személyes felelősségünk helyes döntéseket hozni minden tettünkben, és ebbe az is beletartozik, hogy Mesterünk javainak hűséges sáfárai legyünk.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2018. 1. negyedév

Sáfárság: a szív indítékai

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: