KRISZTUS, A MEGVÁLTÓ

A menny alapelvei között nincs ott a bűn miatti adósság. Sajnos Ádám és Éva vétkezett, és a törvény áthágása halált jelentett. Ennek következtében pedig az emberiség az isteni igazságszolgáltatás adósa lett. Kilátástalan helyzetbe kerültünk, lelki értelemben fizetésképtelenné lettünk, olyan adósságot halmoztunk fel, amit sosem fizethetnénk vissza. Isten szeretete azonban beindította értünk a megváltási tervet. Jézus lett a kezesünk (Zsid 7:22). Krisztus megváltása a legfontosabb tranzakció, amit valaha véghezvittek. Csakis az Ő áldozata biztosíthatta az isteni igazság által igényelt „fizetséget”. Amikor Jézus megfizette tartozásunk fejében a bűn árát, az igazság és a kegyelem ölelkezett a kereszten. A világegyetem még sosem volt tanúja a gazdagság ilyen mértékű megnyilvánulásának, amit az emberiség megváltásáért fizetett az Isten (Ef 5:2). „Isten a menny tárházának minden kincsét a földre árasztotta. Krisztus odaáldozásával az egész mennyet nekünk adta, és megvásárolta rajta az ember akaratát, érzéseit, értelmét, lelkét” (Ellen G. White: Krisztus példázatai. Budapest, 1999, Advent Kiadó, 223. o.).

Olvassuk el az alábbi bibliaszövegeket, majd soroljuk fel, mitől mentett meg bennünket Krisztus! Gal 3:13; Kol 1:13; 1Thessz 1:10; Zsid 2:14-15; 1Pt 1:18; Jel 1:5

Jn 19:30 versében a görög tetelestai kifejezést tartják a valaha elhangzott legfontosabb szónak, és azt jelenti, hogy „Elvégeztetett”. Ez volt Jézus végső szava a kereszten. Ez azt jelentette, hogy teljesítette a küldetését, teljes egészében kifizette adósságunkat. Nem úgy ejtette ki, mint akinek nincs reménysége, hanem úgy, mint aki véghezvitte az elveszett világ megváltását. A Megváltó keresztje egy múltbeli eseményt jelképez, ami hat a jelenre és reménységet ad a jövőre. Jézus azért áldozta fel az életét, hogy egyszer s mindenkorra lerontsa a bűnt, a halált és az ördög munkáját. Nem érdemeljük meg, mégis megváltást nyertünk (Ef 1:7)! A megváltás csodáiba pillantva szent földre lépünk. Krisztus a Megváltónk – Ő az Isten legmagasztosabb önkinyilatkoztatása. Legfőbb célja a mi megváltásunk. Ez jelzi, hogyan tekint az emberiségre és milyen nagyra értékeli a velünk való kapcsolatot. Az igazságnak érvényt szerzett, így Krisztus már arra figyel, hogyan fogadjuk az áldozatát.

Gondoljuk át: Krisztus a teljes adósságunkat kifizette, mindenért szenvedett, amit csak elkövettünk! Mi az egyetlen méltó válasz erre (lásd Jób 42:5-6)?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2018. 1. negyedév

Sáfárság: a szív indítékai

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: