KRISZTUS, A TEREMTŐ

Olvassuk el 1Móz 1:1, Zsolt 33:6-9, Ézs 45:11-12, Jer 51:15 és Jn 1:3 versét! Mit mondanak ezek az igeszakaszok a minket körülvevő anyagi világról?

„Krisztus volt az, aki kiterjesztette az egeket és lerakta a föld alapjait. Az Ő keze függesztette helyükre a térben a világokat és Ő formálta meg a mező virágait. Ő az, »aki hegyeket épít erejével« (Zsolt 65:7), »akié a tenger és ő is alkotta azt« (Zsolt 95:5). Ő halmozta el a földet szépséggel, Ő töltötte meg a levegőt dallammal és Ő írta oda mindenre a földön, a levegőben és az égbolton az Atya szeretetének üzenetét” (Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 2000, Advent Kiadó, 12. o.).

Az anyagi dolgok önmagukban nem rosszak. Más vallásoktól eltérően, amelyek azt tanítják, hogy eleve rossz az anyagi világ és az anyag, mert csak a lelki dolgok a jók, a Biblia nagyra értékeli az anyagi világot. Hiszen maga Jézus teremtette. Hogyan lehetne gonosz? Sajnos azonban rosszra is lehet fordítani, mint Isten minden ajándékát, de ettől még Isten eredeti ajándéka nem lesz rossz. A Biblia figyelmeztet, hogy ne rontsuk meg és ne torzítsuk el az Isten által teremtett világ dolgait. Nem állítja, hogy azok önmagukban rosszak lennének. Éppen ellenkezőleg! Isten teremtette az anyagi világot és azt akarta, hogy gyermekei élvezzék a világ gyümölcseit, áldásait: „És örömet találj mindabban a jóban, amelyet ád néked az Úr, a te Istened, és a te házad népének; te és a lévita, és a jövevény, aki te közötted van” (5Móz 26:11; lásd még 5Móz 14:26).

Jézus a Teremtő (Jn 1:1-3), és a föld csak ízelítő az Ő alkotásaiból. Kreatív képessége miatt egyedi szempontból tekint az életre és földi teremtményeire. Ismeri az anyagi dolgok értékét, tisztában van azzal, hogy áldásunkra, sőt, élvezetünkre adta azokat. Azt is tudja, hogy mi történik, ha rosszul használjuk ezeket az ajándékokat, vagy magukat a dolgokat tartjuk életünk céljának, holott minden az Isten dicsőségét hivatott szolgálni.

Nézzünk körül, figyeljük meg a teremtett világ megannyi hihetetlen szépségét! Még a bűn rombolása után is észrevehetünk valamit abból, ami valaha „igen jó” volt. Mit közvetít ez a világ Alkotójának jóságáról?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2018. 1. negyedév

Sáfárság: a szív indítékai

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: