KAPZSISÁG: LEGYEN MINDEN ÚGY, AHOGY ÉN AKAROM

Milyen bűntől óv Ézs 56:11 verse?

A bűnös számára olyan egyszerű és magától értetődő a kapzsiság, mint a lélegzés. Pedig nehéz bármit találni az emberben, ami ennél kevésbé tükrözné Krisztus jellemét. „Mert ismeritek a mi Urunk Jézus Krisztusnak jótéteményét, hogy gazdag lévén, szegénnyé lett érettetek, hogy ti az ő szegénysége által meggazdagodjatok” (2Kor 8:9).

Csak az Úr tudja, mennyi kárt okozott már a kapzsiság az emberi történelem során! Kirobbantott háborúkat, bűncselekmények elkövetésére indított embereket, amelyekkel feldúlták saját és családjuk életét. A kapzsiság olyan, mint a vírus, ami beleveszi magát a gazdaszervezetbe és felemészt minden erényt, míg semmi sem marad, csak egyre több és több kapzsiság. Betegség, ami mindent akar, szenvedélyt, hatalmat, vagyont: meglátom, akarom, megszerzem!

Mit tanulhatunk Mt 26:14-16 szomorú történetéből a kapzsiság hatalmáról?

Figyeljük meg Júdás szavait: „Mit adnátok nekem, ha a kezetekbe adnám őt” (Mt 26:15, ÚRK)? Iskolapéldája ez annak, amikor valaki engedi, hogy a kapzsiság minden mást uraljon az életében. Júdás olyan kiváltságos helyzetben volt, mint a világtörténelemben kevesen: a testté lett Jézus szűk tanítványi körében élhetett, látta a csodáit, hallotta, amint az élet szavait szólja. Mégis, figyeljük meg, mivé tette a kapzsiság!

„Milyen szelíden bánt későbbi árulójával a Megváltó! Tanításában Jézus hangsúlyozta a jótékonyság elvét, ami a kapzsiság igazi gyökerébe vág. Lefestette Júdás előtt a telhetetlenség förtelmességét, s a tanítvány nemegyszer rádöbbent, hogy az ő jellemét rajzolta meg, az ő bűnére mutatott rá, mégsem vallotta meg és hagyta el hamisságát” (Ellen G. White: Jézus élete. Budapest, 2000, Advent Kiadó, 241. o.).

Ki az közülünk, akinek a jellemében időnként nem tűnik fel a kapzsiság? Ha nem vigyázunk, bármelyikünket legyőzhet. Hogyan tarthatjuk ellenőrzés alatt ezt a természetünkből fakadó hajlamot?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Jézus eljövetele

Kedves Olvasó!

Fiatalok elkészítettek egy összeállítást Jézus visszajöveteléről a DET Ifjúsági Központban. Az alábbi linken elérhető.
Újszerű benne, hogy egy szálon indul el az elbeszélés, majd elágazik, választási lehetőségekkel. Aki kíváncsi, többet is megtudhat!

Telefonon és táblagépen akkor játszható le teljesen a felvétel, ha YouTube alkalmazásban nyitjuk meg, akkor egymás után sorra kinyithatók a különböző választási lehetőségek. Örömmel tájékoztatlak Benneteket erről az új kezdeményezésről. Hívjátok fel a figyelmet erre a videóra mind szélesebb körben, a gyülekezetekben, a fiatalok között! 

Külön köszönet a készítőknek: A felvételek szereplői: Demjén Éva, Farkas Krisztina, Kiss Laura, Ócsai Boldizsár, Rontó Dávid, Zarka Dávid   

Technika, vágás: Rajki Dávid, Cséfán Tamás, Rontó Dávid

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: