A KAPZSISÁGHOZ VEZETŐ LÉPÉSEK

Mint minden bűn, a kapzsiság is a szívben kezdődik. Mélyen benn, a lelkünkben indul el és külső cselekedetekben nyilvánul meg. Ez történt az Édenben is.

Olvassuk el 1Móz 3:1-6 szakaszát! Mit tett Sátán, hogy bűnre csábítsa Évát? Hogyan használja fel ugyanazokat az elveket, hogy bennünket is elhitessen?

„Mivel úgy látta az asszony, hogy jó volna enni arról a fáról, mert kedves a szemnek, és kívánatos, mert bölccsé tesz, szakított annak gyümölcséből, és evett. Adott a vele levő férjének is, és ő is evett” (1Móz 3:6, ÚRK).

Akár úgy is gondolhatnánk, hogy a reklámipar az édeni történetből vette a termékeladás alappéldáját. Sátán úgy mutatta be Évának a tiltott fát, hogy az asszonyban vágyat keltsen olyasmi után, ami még nem volt a birtokában. Rávette, hogy elhiggye: szüksége van arra, ami valójában nem is kellett neki. Kiváló csel. Éva bukása mutatja azt a három lépést, amit megteszünk, amikor legyőz a kapzsiság: meglátom, akarom, megszerzem!

A kapzsiság csendes bűn is lehet. A kéjvágyhoz hasonlóan lényünk mélyén lapul, de ha végül meghozza gyümölcsét, az iszonyú rombolást végez. Tönkreteheti a kapcsolatokat, megsebezheti szeretteinket és bűntudattal ostromol. A kapzsiság, ha hagyjuk, felszínre törve minden más elvet legyőz. Akháb király meglátta Nábót szőlőjét, meg akarta szerezni és addig panaszkodott, amíg a királyné meg nem ölette érte Nábótot (1Királyok 21). Ákán sem tudott ellenállni, amikor meglátta a köntöst és a pénzt, amit aztán megszerzett magának (Józs 7:20-22). A kapzsiság végeredményben az önzés egyik formája.

„Amennyiben az önzést nevezzük főbűnnek, a kapzsiságot az önzés uralkodó formájának kiálthatjuk ki. Jellegzetesen ír erről Pál apostol a végső hitehagyás nehéz időszakáról szólva (2Tim 3:1). Az önzést minden gonoszság alapvető indítékának nevezi, ami aztán győzedelmeskedik és a kapzsiságban termi meg első gyümölcsét. »Mert lesznek az emberek magukat szeretők, pénzsóvárgók« (2Tim 3:2)” (John Harris: Mammon. New York, 1849, Lane&Scott, 52. o.).

Miért fontos felismerni magunkban a legkisebb hajlamot is a kapzsiságra?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Jézus eljövetele

Kedves Olvasó!

Fiatalok elkészítettek egy összeállítást Jézus visszajöveteléről a DET Ifjúsági Központban. Az alábbi linken elérhető.
Újszerű benne, hogy egy szálon indul el az elbeszélés, majd elágazik, választási lehetőségekkel. Aki kíváncsi, többet is megtudhat!

Telefonon és táblagépen akkor játszható le teljesen a felvétel, ha YouTube alkalmazásban nyitjuk meg, akkor egymás után sorra kinyithatók a különböző választási lehetőségek. Örömmel tájékoztatlak Benneteket erről az új kezdeményezésről. Hívjátok fel a figyelmet erre a videóra mind szélesebb körben, a gyülekezetekben, a fiatalok között! 

Külön köszönet a készítőknek: A felvételek szereplői: Demjén Éva, Farkas Krisztina, Kiss Laura, Ócsai Boldizsár, Rontó Dávid, Zarka Dávid   

Technika, vágás: Rajki Dávid, Cséfán Tamás, Rontó Dávid

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: