ELHOMÁLYOSULT LELKI LÁTÁS

Nem is kell a Biblia ahhoz, hogy belássunk egy nyilvánvaló igazságot: az élet gondjai és javai csak ideiglenesek. Itt semmi sem maradandó vagy tartós. Pál így fogalmazott: „Mivelhogy nem a láthatókra nézünk, hanem a láthatatlanokra; mert a láthatók ideig valók, a láthatatlanok pedig örökkévalók” (2Kor 4:18). Igen rövidlátó az a keresztény, akit a világ gondjai kötnek le, nem pedig az, hogy a mennybe vezető úton járjon! Kevés dolog vakíthatja el a szemünket annyira, mint a gazdagság csalárdsága. Így fogalmazott Helen Keller, aki vak volt: „Az a legszánalmasabb a világon, akinek ép a szeme világa, de nincs látása.” A Biblia tele van olyan emberek példáival, akik ugyan láttak, lelki értelemben azonban vakok voltak.

„Egyesek annyira szeretik a világot, hogy az elnyeli az igazság iránti szeretetüket. Amint itt szaporodnak a kincseik, úgy csökken a mennyei kincsek iránti érdeklődésük. Minél többet birtokolnak ebből a világból, annál szorosabban ölelik magukhoz a javakat, mert félnek, hogy az olyannyira óhajtott kincseket valaki elveszi tőlük. Minél több van a tulajdonukban, annál kevesebbet ajánlanak fel másoknak, mert minél többjük van, annál szegényebbnek érzik magukat. Ó, milyen csalárd a gazdagság! Nem fogják meglátni és érzékelni, mi mindenre van szükség Isten ügyében” (Ellen G. White: Spiritual Gifts [Lelki ajándékok]. 2. köt., 267. o.). Ha elhomályosul a lelki látásunk, azzal bizony kockára tesszük az örök üdvösségünket. Nem elég, ha csak néha-néha pillantunk Jézusra. Összpontosítsuk rá a figyelmünket!

Milyen veszélyre figyelmeztet Jézus Mt 13:3-7, 22 verseiben? Miért esik bele ebbe a csapdába olyan könnyen gazdag és szegény egyaránt?

Jézus először a világ gondjaira figyelmeztet (Mt 13:22). Tudja, hogy mindnyájan gondokkal küszködünk, beleértve az anyagi jellegű problémákat. A szegények amiatt aggódnak, hogy nincs elég pénzük, a gazdagokat pedig az foglalkoztatja, hogyan szerezhetnének még többet. Vigyázzunk, hogy az efféle gondok ne fojtsák meg az Igét a szívünkben és az életünkben (Mt 13:22)! Másodjára Jézus a gazdagság csalárdságára figyelmeztet (Mt 13:22). A vagyon önmagában nem bűn, mégis képes úgy csapdába ejteni, hogy végső romlásunkat okozza.

Hogyan mutatkozik meg az életünkben a gazdagság csalárdsága? Milyen gyakorlati döntéseket hozhatunk, hogy óvjuk magunkat a csapdájától?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Jézus eljövetele

Kedves Olvasó!

Fiatalok elkészítettek egy összeállítást Jézus visszajöveteléről a DET Ifjúsági Központban. Az alábbi linken elérhető.
Újszerű benne, hogy egy szálon indul el az elbeszélés, majd elágazik, választási lehetőségekkel. Aki kíváncsi, többet is megtudhat!

Telefonon és táblagépen akkor játszható le teljesen a felvétel, ha YouTube alkalmazásban nyitjuk meg, akkor egymás után sorra kinyithatók a különböző választási lehetőségek. Örömmel tájékoztatlak Benneteket erről az új kezdeményezésről. Hívjátok fel a figyelmet erre a videóra mind szélesebb körben, a gyülekezetekben, a fiatalok között! 

Külön köszönet a készítőknek: A felvételek szereplői: Demjén Éva, Farkas Krisztina, Kiss Laura, Ócsai Boldizsár, Rontó Dávid, Zarka Dávid   

Technika, vágás: Rajki Dávid, Cséfán Tamás, Rontó Dávid

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: