BIZONYOS NAPOK MEGTARTÁSA

Eddig Pál azt fejtegette, hogy ne ítéljünk meg másokat, ha egyes dolgokat másképp látnak, mint mi, ill. ne botránkoztassuk meg azokat, akik tetteink miatt esetleg megütközhetnek. Ezután felveti bizonyos napok kérdését is, amelyeket némelyek meg akarnak tartani, mások pedig nem.

Hogyan értsük Pál szavait Róm 14:4-10 szakaszában? Érinti ez a negyedik parancsolatot? Ha nem, miért nem?

Milyen napokra utal itt az apostol? Volt-e vita a korai egyházban bizonyos napok megtartásáról? Nyilvánvalóan igen. Gal 4:9-10 verseiben is találunk utalást rá, ahol Pál megfeddi a galáciai keresztényeket, mert megtartják „a napokat és hónapokat és időket, meg az esztendőket”. Amint a 2. tanulmányban említettük, a gyülekezetből egyesek meggyőzték a galáciai keresztényeket, hogy vállalják a körülmetélkedést és tartsák meg Mózes törvényének egyéb parancsolatait is. Pál attól tartott, hogy ezek az elképzelések megfertőzik a római gyülekezetet is. Rómában azonban talán éppen a zsidó hátterű keresztényeknek esett nehezére meggyőzni magukat arról, hogy már nem kell megtartaniuk a zsidó ünnepeket. Az apostol itt azt mondja, hogy tegyünk kedvünk szerint, csak ne ítéljük el azokat, akik másként látják az adott kérdést, mint mi. Egyes keresztények ugyanis a biztonság kedvéért elhatározták, hogy megtartják egyik-másik zsidó ünnepet. Pál azt tanácsolta, hogy tegyék, ha ez a meggyőződésük. Semmi nem indokolja, hogy Róm 14:5 versébe belemagyarázzuk a hetenkénti szombat megtartását, mint egyesek teszik. El tudnánk képzelni, hogy Pál ilyen könnyedén vette volna a negyedik parancsolatot? Az egész negyedév során láthattuk, hogy nagy hangsúlyt helyezett a törvénynek való engedelmességre, tehát nem sorolhatja a szombat parancsolatát egy kategóriába az esetlegesen bálványoknak áldozott ételekkel, amelyek miatt némelyek aggályoskodtak. Gyakran idézik ezeket a szövegeket például arra, hogy már érvényét vesztette a hetedik nap, a szombat, csakhogy nem erről van bennük szó! Az ilyen alkalmazás ékes példája annak, amiről Péter is szót ejtett Pál írásainak értelmezésével kapcsolatban: „Szinte minden levelében is, amikor ezekről beszél azokban; amelyekben vannak némely nehezen érthető dolgok, amiket a tudatlanok és állhatatlanok elcsűrnek-csavarnak, mint egyéb írásokat is, a magok vesztére” (2Pt 3:16).

Mi a saját tapasztalatunk a szombattal? Áldásnak érezzük-e, úgy ahogy Isten akarta? Min változtathatnánk, hogy még inkább tapasztaljuk, amit az Úr felkínál nekünk a szombattal?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2017. 4. negyedév

Egyedül hit által: a Római levél

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: