„A TERMÉSZET SZERINT VALÓ ÁGAK”

Milyen nagyszerű reménységet villant fel Pál Róm 11:11-15 verseiben?

Két párhuzamos kifejezést találunk ezekben a versekben: 1) „teljességük” [ti. Izraelé] (12. vers) és 2) „felvételük” [ti. Izraelé] (15. vers). Pál csak ideiglenesnek tekinti a hanyatlást és elvetést, amelyet majd követ a kiteljesedés és a felvétel. Ez Pál második válasza a fejezet elején felvetett kérdésre: „Avagy elvetette-é Isten az ő népét?” Ami elvetésnek látszik, mondja, csak ideiglenes állapot.

Mire figyelmeztet Róm 11:16-24 verseiben Pál?

Pál a nemes olajfához hasonlítja Izrael hűséges maradékát, amelynek egyik-másik (hitetlen) ága letörött. Ezzel a példával bizonyítja, hogy „nem vetette el Isten az ő népét” (2. vers), hiszen ott van még a fa gyökere és törzse.

A fába beoltották a hívő pogányokat, akik az életnedvet és az életerőt a gyökérből és a törzsből nyerik, amelyek a hívő Izrael szimbólumai.

Ami a Jézust elutasító zsidókkal történt, megtörténhet a hívő pogányokkal is. A Biblia nem az „egyszer és mindenkorra történő megváltás” tanát tanítja. Ingyen kapjuk az üdvösséget, ám szabadon elutasíthatjuk. Nem szabad minden elesést az üdvösségből való kiesésnek vélni, sem azt gondolni, hogy nem nyerhetünk megváltást, ha nem vagyunk tökéletesek. Ugyanakkor óvakodnunk kell a másik szélsőségtől is, tudniillik attól a gondolattól, hogy ha Isten kegyelme egyszer betakar, akkor bármit teszünk, bárhogy döntünk, semmi nem ragadhatja el tőlünk a megváltást. Végül azok üdvözülnek majd, akik megmaradnak „a kegyességben” (Róm 11:22).

Egy hívő sem hivalkodhat saját jóságával és nem érezheti magát embertársainál különbnek. Az üdvösség nem érdemül szerzett jussunk, hanem ajándék. A kereszt, Isten szentségének mércéje előtt mindnyájan egyformák, isteni kegyelemre szoruló bűnösök vagyunk, akiknek kegyelem által meg kell szentelődniük. Semmivel nem büszkélkedhetünk, egyedül Jézusban dicsekedhetünk és abban, amit értünk tett, amikor emberi testben eljött a földre. Elszenvedte fájdalmainkat, meghalt bűneinkért, példaadóan élt és erőt ígért ahhoz, hogy példáját mi is követni tudjuk. Mindebben teljesen tőle függünk, hiszen nélküle nem lenne több reményünk, mint amennyit a világ nyújthat.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2017. 4. negyedév

Egyedül hit által: a Római levél

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: