„MIKOR MÉG BŰNÖSÖK VOLTUNK”

Mit árul el Róm 5:6-8 szakasza Isten jelleméről? Miért ébreszt reményt bennünk?

Amikor Ádám és Éva szégyenletes, megmagyarázhatatlan módon túllépett azon, amit Isten meghagyott nekik, Isten tette meg az első lépést a megbékélés érdekében. Azóta is mindig Isten kezdeményez, amikor felkínálja az üdvösséget az embereknek. „Mikor pedig eljött az időnek teljessége, kibocsátotta Isten az ő Fiát” (Gal 4:4).

Róm 5:9 versében az áll, hogy Jézus által megmenekülhetünk Isten haragjától. Hogyan értsük ezt?

Azon az éjszakán, mielőtt az izraeliták kivonultak Egyiptomból, az ajtófélfára kent vér jelentett biztonságot számukra az Egyiptom elsőszülötteire lesújtó haragtól. Hasonlóképpen Jézus Krisztus vére garantálja, hogy aki megigazult és meg is marad ebben az állapotában, az védelmet élvez majd, amikor az idők végén Isten haragja örökre elpusztítja a bűnt.

Van, aki számára elképzelhetetlennek tűnik a szerető Isten haragja. Pedig éppen a szeretete miatt haragszik. Hogyan is ne haragudna a bűnre a világot szerető Isten? Ha közömbös lenne irántunk, nem törődne azzal, ami itt történik. Nézzünk körül és vegyük szemügyre, mit művelt a bűn a teremtett világgal! Hogyan is ne haragudna Isten ennyi gonoszság és pusztítás láttán?

Még milyen okunk van az örömre (Róm 5:10-11)?

Róm 5:10 versében egyes kommentárok utalást látnak Krisztus tökéletes földi életére és arra, hogy felajánlja: nekünk tulajdonítja tökéletes jellemét. Krisztus tökéletes élete valóban biztosítja ezt a lehetőséget, azonban úgy tűnik, Pál itt azt emeli ki, hogy Krisztus ugyan meghalt, de fel is támadt és örökké él (lásd Zsid 7:25). Azért tartatunk meg, mert Ő él. Ha a sírban maradt volna, vele együtt odaveszne minden reményünk. Róm 5:11 azzal az érveléssel folytatja, hogy örülnünk kell az Úrban, méghozzá azért, amit Jézus tett értünk.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2017. 4. negyedév

Egyedül hit által: a Római levél

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: