AZ ÍGÉRET

Ma van 500 éve annak, hogy Luther Márton kifüggesztette 95 tételét a wittenbergi vártemplom ajtajára. Nagyszerű, hogy a mai témánk is éppen a hit általi megváltás lényegét érinti!

Róm 4:13 versében az „ígéret” és a „törvény” áll szemben egymással. Pál az ószövetségi hátteret akarta megalapozni a hit általi megigazulásra vonatkozó tanításához. Az egyik példája Ábrahám, akit minden zsidó elfogadott ősének. Ábrahámot Isten a törvénytől függetlenül fogadta el és igazította meg. Megígérte neki, hogy „e világnak örököse” lesz. Ábrahám elhitte az ígéretet, vagyis elfogadta azt a szerepet, ami így rá hárult. Ennek eredményeként Isten elfogadta Ábrahámot, és rajta keresztül munkálkodott a világ megmentéséért. Valóban nagyszerű példa ez arra, hogy miként működött a kegyelem az Ószövetségben, és Pál nyilván ezért érvelt vele.

Róm 4:14-17 szakaszában miként ecseteli tovább Pál, hogy az Ószövetségben központi szerepe volt a hit általi megváltásnak (lásd még Gal 3:7-9)?

Amint a bevezetőben is érintettük, fontos mindig szem előtt tartani, hogy kiknek írt Pál. Az ő korában a zsidó hívők az ószövetségi törvény fogalmai között éltek, és idővel sokan azt képzelték, hogy a törvény betartásától függ az üdvösségük, noha az Ótestamentum nem ezt tanította.

Érvelésében Pál ezt a téves nézetet igyekezett helyreigazítani, azért hangsúlyozza, hogy Ábrahám már a Sínainál adott törvény előtt megkapta az ígéreteket, nem a törvény cselekedetei által (ami nehéz is lett volna, hiszen a törvényt – az egész Tórát és a ceremoniális rendszert – még nem nyilatkoztatta ki Isten), hanem hit által.

Amennyiben Pál itt kizárólag az erkölcsi törvényre utalt volna, ami elvben már a Sínai előtt is létezett, a lényeg akkor is ugyanaz maradna. Sőt! Azt mondja, hogy a hitet hiábavalóvá vagy egyenesen haszontalanná teszi, aki Isten ígéreteit a törvény megtartása által próbálja elnyerni. Erős szavak ezek, de az apostol szerint az a lényeg, hogy a hit üdvözít, a törvény pedig kárhoztat. Hiábavaló volna éppen abban keresni az üdvösséget, ami kárhoztatáshoz vezet. Legyünk bár zsidók vagy pogányok, mindannyian megszegtük a törvényt, ezért mindannyiunknak pontosan arra van szüksége, mint Ábrahámnak volt: Jézus Krisztus üdvözítő igazságára, amit Isten hit által tulajdonít nekünk. Ez az igazság vezetett el a reformációhoz.


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2017. 4. negyedév

Egyedül hit által: a Római levél

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: