AZ IGE AZ ÉLETÜNKBEN

Péter nagy hangsúlyt fektetett a Szentírásra, ahogyan azt már láttuk. 2Pt 1:19-21 alátámasztja, hogy a Biblia fontos része a keresztény tapasztalatnak, és az Igét Isten ihlette. 2Pt 1:21 versében egyértelművé teszi mondanivalóját. A Biblia nem emberi akarat, emberi elgondolás terméke, ahogy más könyvek, hanem az „Istennek szent emberei” által munkálkodó Szentlélek hatalma által született.

Olvassuk el 2Tim 3:15-17 verseit! Hogyan segítenek megérteni, hogy milyen szerepet tölt be az életünkben a Szentírás? Hogyan támasztják alá 2Pt 1:19-21 igazságát?

Miután Pál figyelmeztette Timóteust az őt és az egyházat fenyegető veszélyekre, röviden körülírta a Szentírás fontosságát. „A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre” (2Tim 3:16, RÚF).

Nézzük meg ezt a három pontot!

Tanítás: A tantételek az egyház tanításai. A közösség hitét fejezik ki különböző bibliai témákkal kapcsolatban, amelyeket fontosnak ítélnek Isten Igéjében. Ideális esetben mindegyik tantétel Krisztus-központú, és egyaránt arra kell megtanítaniuk bennünket, hogyan éljünk „Istennek… tökéletes akarata” szerint (Róm 12:2).

Iránymutatás: Pál azt mondja Timóteusnak, hogy a Szentírás hasznos a „feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre” (2Tim 3:16). Péter hasonlót állít azzal, hogy az Igében a prófécia olyan, mint egy sötét helyen világító lámpás (2Pt 1:19, RÚF). Más szóval a Szentírás útmutatást ad arra vonatkozóan, hogyan kell élnünk az életünket, mi a helyes és mi a rossz magatartás. A Szentírás nem más, mint Isten akarata, hiszen a Szentlélek ihlette.

„Bölccsé tehetnek téged az üdvösségre”: Amikor Pál kijelenti: a Szentírás „bölccsé” tehet „téged az üdvösségre” (2Tim 3:15, RÚF), akkor arra utal, hogy Jézusra mutat. Az üdvösség arra a hitre épül, hogy Jézus meghalt a bűneinkért.

Tanítás, erkölcsi útmutatás és az üdvösség ismerete: nem csoda, hogy Isten Igéje olyan, mint a sötét helyen világító lámpás „míg nappal virrad, és hajnalcsillag kél fel szívetekben” (2Pt 1:19).


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: