„IGEN BIZTOS NÁLUNK A PRÓFÉTAI BESZÉD”

Olvassuk el 2Pt 1:19-21 szakaszát! Milyen próféciákra utal itt Péter? Mit ért azon, hogy a Szentírásban egy prófétai szó sem támad „saját magyarázatból”?

Péter a bizonyítékok két sorát vonultatja fel azzal, hogy kiemeli: a kereszténység nem mesterkélt meséken alapszik (2Pt 1:16). Először is a szemtanúkat (2Pt 1:16-18), másodjára pedig a Szentírás próféciáit (2Pt 1:19-21) nevezi meg érvként, amit már korábban is használt (1Pt 1:10-12). Péter azt is állítja, hogy „az írásban egy prófétai szó sem támad saját magyarázatból” (2Pt 1:20). Ezzel nem tiltja meg, hogy mi magunk tanulmányozzuk a Szentírást. Igen távol állna ez annak a gondolataitól, aki 1Pt 1:13 versében kijelentette: „felövezvén elmétek derekait” vagy „elméteket felkészítve legyetek józanok” (RÚF). Az sem mondana ilyet, aki dicsérte a prófétákat, amiért szorgalmasan kutatták a kapott próféciák jelentését (1Pt 1:10).

Akkor mit értett Péter ezen? Az újszövetségi egyház tagjai együtt haladtak előre és közösen tanulmányozták a Bibliát. A keresztények egy nagyobb test tagjai (1Kor 12:12-14). Péter a tanulmányozásnak olyan fajtájától óvott, amely visszautasít minden meglátást a hívők közössége felől. Akkor fejlődhetünk közösségileg, ha másokkal együttműködünk. A Szentlélek a közösséggel és benne az egyénekkel is együttműködik. Elmondhatjuk az észrevételeinket, csiszolhatunk rajtuk és így még tovább mélyülhetnek. Viszont aki egyedül dolgozik, nem fogad el mástól semmit, az valószínűleg rossz következtetésekre jut, különösen a próféciákkal kapcsolatban.

A következő versekben meglátjuk, hogy Péter jó okkal írta ezt a megjegyzést. Olyan keresztényeket szólított meg, akik között hamis próféták és hamis tanítók voltak (2Pt 2:1). Arra bátorította őket, hogy egyéni igemagyarázatukat rendeljék alá a közösség egészének. Hányan sodródtak fanatizmusba és tévedésbe, mert nem fogadták el a Szentlélek által vezetett hívők közösségének tanácsát?! Veszélyt jelentett ez annak idején, mint ahogy ma is!

Miért olyan fontos nyitottnak lenni az egyház egészének tanácsai és javaslati iránt? Ugyanakkor mi a határ, meddig menjünk el azért, hogy másoknak engedjünk?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2017. 2. negyedév

"Legeltesd az én juhaimat!” – Péter első és második levele

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: