AZ EGYHÁZ ÉS AZ ÁLLAM

Bár a Bibliát régen írták, nagyon is időszerű kérdéseket érint, mint pl. a keresztények és a kormányzat közti kapcsolatot.

Bizonyos esetekben ez elég egyértelmű. A jelenések könyve 13. fejezete olyan időről beszél, amikor a politikai hatalomnak való engedelmesség az Isten iránti engedetlenséget jelenti. Ilyen esetben elég világos a válaszunk (lásd a csütörtöki tanulmányt).

Olvassuk el 1Pt 2:13-17 szakaszát! Mit mond az Ige általánosságban arról, hogyan viszonyuljunk a kormányzathoz?

A Római Birodalom árnyoldalait jól ismerték, akik a határain belül éltek. A birodalom törekvő emberek szeszélyes akarata által nőtt, akik könyörtelen katonai erővel léptek fel. A hatalom minden ellenállásra erőszakkal felelt. A módszeres kínzás és a kereszthalál csak két példa a szörnyűségek közül, amelyekkel az elítélteket sújtották. A római kormányzatot átszőtte a nepotizmus (családtagok protekciója) és a korrupció. Az uralkodó elit mérhetetlen arroganciával és kegyetlenséggel gyakorolta a hatalmát. Péter mindezek ellenére bátorítja olvasóit, hogy ismerjék el a birodalom összes emberi intézményének a hatalmát, a császárétól a kormányzóéig (1Pt 2:13-14). Az apostol úgy érvel, hogy a császárok és a kormányzók megbüntetik azokat, akik rosszat tesznek, ill. elismerik a helyesen cselekvőket (1Pt 2:14). Ezzel fontos szerepet játszanak a társadalom formálásában.

A Római Birodalom valójában minden hibája ellenére stabilitást nyújtott. Kemény igazságot szolgáltatott, de ez az igazság a joguralom elvére épült. Utakat építtettek és pénzügyi rendszert állítottak fel, hogy fedezzék a hadi kiadásokat. Róma olyan környezetet biztosított, amelyben a népesség növekedhetett és sok tekintetben még gazdagodhatott is. Péternek az uralomról szóló megjegyzései ebben a fényben nyernek értelmet. Semelyik kormányzat nem tökéletes, főként nem az, amelyik alatt Péter élt, ill. a gyülekezetek, amelyeknek írt. Tehát megtanulhatjuk tőle, hogy a keresztények legyenek jó állampolgárok, engedelmeskedjenek országuk törvényének, amennyire csak lehet, még ha távolról sem tökéletes az a kormányzat, amelyik alá tartoznak.

Miért fontos, hogy a keresztények a lehető legjobb állampolgárok legyenek, még a nem teljesen ideális politikai környezetben is? Mit tehetünk azért, hogy jobbá tegyük a társadalmunkat, akár csak kis mértékben is?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
2017. 2. negyedév

"Legeltesd az én juhaimat!” – Péter első és második levele

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: