VÍZEN JÁRÁS

A tanítványok a Jézussal töltött idő alatt sok rendkívüli dolgot láttak, bár közülük csak kevés fogható a Mt 14:13-33, Mk 6:30-52 és Jn 6:1-21 verseiben leírt eseményekhez. Jézus öt kis kenyeret és két halat használt fel arra, hogy több mint ötezer embert megvendégeljen. Vajon mi járhatott a fejükben, miután ilyesmit láttak?

Olvassuk el Mt 14:22-33 szakaszát! Mi a történet legfontosabb üzenete, amit megtanulhatunk, hogy segítsen az Úrral való utunk során?

Ezek a férfiak elképesztő módon tapasztalták Jézus hatalmát a sokaság megvendégelésén keresztül. A Mester valóban képes irányítani a természet világát! Valószínűleg ez segített Péternek előrukkolni elég bátor vagy legalábbis merész kérésével: „Uram, ha te vagy, parancsolj, hogy hozzád mehessek a vizeken” (Mt 14:28).

Micsoda megnyilvánulása ez a hitnek!

Jézus elismerte Péter hitét, és szólt, hogy menjen oda hozzá, ő pedig elindult; ez a tanítvány hitének egy újabb megnyilvánulása volt. Az is nagy dolog lett volna, ha csendes vízen jár, de Péter a viharos tengerre lépett ki.

Az eset jól ismert tanulsága az, hogy mi történik, amikor levesszük a szemünket Jézusról. Ám ez még nem minden! Péter határozottan bízott Jézusban, különben sosem kért volna ilyesmit, és nem is cselekedett volna aszerint. Ám közben félelmében süllyedni kezdett.

Miért? Vajon Jézus nem tarthatta volna Pétert a víz felett a félelme ellenére? Engedte, hogy süllyedjen, amíg már mást nem tudott tenni, csak reménytelen helyzetében felkiáltott: „Uram, tarts meg engem” (Mt 14:30)! Ekkor a Mester kinyújtotta a kezét, ahogy Péter kérte. „Jézus pedig azonnal kinyújtván a kezét, megragadá őt” (Mt 14:31), pedig fizikai érintés nélkül is a víz fölött tarthatta volna. Ez bizonyára segített neki felismerni, milyen sokat kellett még tanulnia a Jézustól való függésről.

Lehet, hogy eleinte a hitünk nagy és Urunk erejében bízunk, de amikor a helyzet ijesztővé válik, emlékeznünk kell Jézus Péterhez intézett szavaira: „Kicsinyhitű, miért kételkedél” (Mt 14:31)?


Mai tanulmány lejátszása hanganyagként

Letöltés
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: